Штрбац: Меморијални центар да буде и до небеса било би мало

БАЊАЛУКА: Жртве логора Јасеновац заслужују највећи и најмонументалнији меморијални центар, али и до небеса да се направи било би мало, колика је то била трагедија, изјавио је директор Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
savo strbac medija centar
Фото: mc.rs

Поводом недавно потписаног Меморандума између Србије и Републике Српске о изградњи меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду, Штрбац за Срну каже да се радује што ће бити изграђени и да би волео да то што пре буде реализовано.

Штрбац истиче да 20. век јесте век геноцида над Србима и каже да би волео да се посветимо пописивању жртава.

"Двадесети век је век геноцида над Србима - Балкански ратови, Први светски рат, Други светски рат и рат деведесетих – све горе од горег, а немамо музеј попут музеја Холокауста", навео је Штрбац.

Он наводи да је 2000. године основан Одбор за попис жртава Јасеновца на другој међународној конференцији о том логору смрти у Независној Држави Хрватској, али да тај одбор није заживио зато што нису била обезбеђена средства.

"Жртве завређују да се испишу њихова имена и да се читају. То је једино што можемо и што треба да урадимо. Животе им не можемо вратити, али их можемо спомињати. Док их спомињемо, док им правимо помене они живе", каже Штрбац.

Он истиче да је то и мисија "Веритаса" када су у питању убијени Срби у Хрватској и да свака жртва мора имати име, а за то што нема списка криви су потомци или власти, што нису учинили.

"За сваку од жртава у 'Олуји' које смо пописали, њих 1.893, радимо комплетне податке – биографија, када и где су страдали, јесу ли пронађени, идентификовани, сахрањени. За неке имамо целе романе, а за неке је нажалост, мало података, али се трудимо да дођемо до сваке породице и да породице трећине жртава чије судбине нису решене подсетимо да провере да ли су адекватно пријавили и да ли је довољно крвних узорака за идентификацију", каже Штрбац.

Штрбац упозорава да у Хрватској умањују број убијених српских цивила у "Олуји" и тврде да их је убијено 612, при чему је "Веритас" пописао имена и презимена 1.236 убијених српских цивила од укупно убијених 1.893 Срба.

"Не требају ми ни мање ни веће бројке, требају ми бројке онолико колико их је било. Свака бројка је, кад су у питању људски животи, велика. Свака", истакао је директор "Веритаса".

Према подацима "Веритаса" 65 одсто Срба које су хрватска војска и полиција убиле у "Олуји" били су цивили, од којих су чак три четвртине били људи старији од 60 година.

Од укупно убијених цивила чак 29 одсто биле су жене - њих 557, а најстрашније је што је чак четири петине убијених жена било старије од 60 година.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести