Строжије казне за пиротехнику и угрожавање деце у саобраћају

БЕОГРАД: Измене Закона о безбедности саобраћаја које је данас усвојила Скупштина Србије допринеће да се смањи број погинулих на путевима у нашој земљи, оцењује Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (O. Toškić, ilustracija)

Пооштрене су санкције за вожњу под дејством алкохола и наркотика, прекорачење брзине, а строго схе се кажњавати они који угрожвајају безбедност деце у саобраћају, напомиње Окановић за Тањуг.

Предвиђено да се деца могу превозити само у одговарајућем безбедносном седишту, односно на подметачу за седење, у зависности од узраста и висине детета.

"У односу на Закон из 2009. године, нови Закон о безбедности саобраћаја је знатно измењен. Закон прате технолошке новине, исправљају се грешке које су уочене од 2009. до данас, али и уводе новине за које се сматра да ће смањити број погинулих и повређених", објашњава Окановић.

Изменама закона су предвиђене и строже казне за насилничку вожњу, па је тако за претицање колоне преко пуне линије, два или висе пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожња са више од два промила алкохола у крви - предвиђен обавезан затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом. 

Казна за невезивање појаса, убудуће ће уместо 5.000 бити 10.000 динара.

Окановић каже да је прошле године погинуло 579 људи на путевима, што је пет одсто мање у односу на годину раније али, међу несрећно страдалима је било четрнаесторо деце.

Влада Србије је 2015. усвојила Сратегију безбедности саобраћаја на путевима Србије, подсећа Окановић, којом је предвиђено да се број погинулих до 2020. преполови у односу на 2011. годину, а основни циљ те Стратегије, истиче, је да до тада ниједно дете не погине у саобраћају.

"Знатно су пооштрене санкције за угрожавање безбености деце у саобраћају, па чак и за родитеље који на непрописан начин превозе децу у возилима", каже Окановић.

Говорећи о казњавању возача под дејством алкохола, истиче да се дозвољени ниво алкохола у крви за возаче сада спушта са 0.3 на 0.2 промила.

Веће казне за коришћење пиротехничких средстава

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о јавном реду и миру којима су предвиђене веће казне за коришћење пиротехничких средстава.

Тако ће се онај ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана, казнити новачном казном од 50.000 до 100.000 динара, или са 40 до 120 сати рада у јавном интересу, уместо казне од 10.000 до 50.000 динара, која је важила до сада.

За пуцање из ватреног или другог оружја или имитације оружја, предвиђена новчана казна је од 100.000 до 150.000 динара или казна 30 до 60 дана затвора, док је казна у још важећем пропису од 50.000 до 150.000 динара.

Дејан Поповић председник Савета агенције за енергетику

БЕОГРАД: Скупштина Србије је вечерас за председника Савета агенције за енергетику изабрала Дејана Поповића на период од седам година.

За чланове тог савета на период од шест година посланици су изгласали Ацу Марковића и Дејану Стефановић Костић, а на период од пет година Негицу Рајаков и Горана Петковића.Скупштина је данас усвојила и више међудржавних споразума међу којима је и Споразум између МУП-а и федералне службе обезбеђења Руске Федерације о сарадњи и заједничком деловању.

Посланици су данас усвајањем 32 предложена закона завршили рад, а у понедељак ће започети нову седницу на чијем је дневном реду сет просветних закона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести