Суд ослободио оптуженог за разбијање ћириличне табле

ЗАГРЕБ: Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић подржала је данас одлуку Општинског државног тужилаштва у Вуковару да одустане од даљњег поступка против Маријана Живковића, којем се судило због разбијања двојезичне табле на згради локалне полицијске станице 2013. године.
VukovarBLU
Фото: Dnevnik.rs

"Једина права одлука!", поручила је Грабар-Китаровић на Твитеру, након што је објављена одлука вуковарског тужилаштва, пренела је агенција Хина.

Опшинско државно тужилаштво у Вуковару одустало је од даљег поступка против Маријана Живковића, оца двојице погинулих бранитеља, којем се судило због разбијања двојезичне табле на згради станице полиције у Вуковару.

Живковићев адвокат Емил Митровски потврдио је за Н1 Загреб да је поступак обустављен након новог психијатријског вештачења којим је потврђен први налаз, према којем је Живковић у време почињеног дела био неурачунљив.

Општинско државно тужилаштво у Вуковару пре одржавања расправе која је била заказана за 5. новембар, доставило је поднесак суду у Вуковару којим се обуставља поступак против Маријана Живковића.

Поступак је, како се наводи, обустављен након новог психијатријског вештачења у поновљеном поступку, који је "потврђено прво вештачење у овом случају, да је Маријан Живковић у време чињења дела био неурачунљив".

"Тиме је расправа постала беспредметна, а Маријан Живковић је слободан човек", рекао је Митровски, тврдећи да је Живковић тада, понет емоцијама и масом, није могао управљати својим поступцима те да се у случајевима у којима вештаци то утврде уобичајено више не расправља о меритуму поступка.

"Правна је то победа, а не политика", оценио је Митровски, уверен да поступак након 2016. године, када је Живковић први пут неправоснажно ослобођен, више није требао нит водити.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести