Суд поништио листу Љубише Прелетачевића Белог

БЕОГРАД: Управни суд поништио је листу Љубише Белог Прелетачевића за предстојеће изборе у Београду, уз образложење да нису испуњени услови да се та листа прогласи, објављено је на сајту Управног суда.
ljubisa preletacevic
Фото: Youtube Printscreen

Том одлуком управни суд је усвојио жалбу подносиоца М.А на решење Градске изборне комисије.

Блиц пише да је проблем са листом, чији је носилац Бели, имао функционер ПСГ Сава Пилиповић и члан Градске изборне комисије (ГИК) испред коалиције коју предводи Драган Ђилас. 

Управни суд је одлуку о поништењу донео у уторак, 20. фебруара.

Приговор Управном суду поднесен је 18. фебруара, а Прелетачевић је након тога објавио спот на друштвеним мрежама са поруком за Драгана Ђиласа: 

"Драгане, ако вам је толико стало до мојих гласова, све што треба да урадите је да кажете: ''Мени и мојим другарима из опозиције је зинуло ду** за твоје гласове'', ја цу повуци своју кандидатуру. Све време бацате причу, спинујете како сам ја СНС-ов човек и сада улажете жалбу Управном суду и ако ми одобре кандидатуру тек ће онда да иде прича да сам СНС-ов цовек. Само реците: Зинуло ми је дупе за твоје гласове и ја дајем рец - повући ћу своју кандидатуру!". 

Управни суд је у образложзењу одлуке навео да нису били испуњени услови за проглашење изборне листе, јер Споразум о образовању Групе градана Љубиша Прелетацевић Бели - Зато што волимо БЕЛОВГРАД, не садржи назив изборне листе што представља обавезан услов из Упутства за проглашење изборне листе. 


ГИК дао 48 сати Белом да исправи недостатке у листи

Градска изборна комисија дала је рок од 48 сати подносиоцу листе "Љубиша Прелетачевић БЕЛИ - Зато што волимо БЕЛОВГРАД" да отклони утврђене недостатке, сходно пресуди Управног суда, којом је проглашење листе јуче поништено. 

У саопштењу ГИК-а се прецизира да је на данашсњој седници то тело једногласно усвојило закључак о отклањању недостатака за Прелетачивићеву изборну листу.

Управни суд поништио је листу Љубише Белог Прелетачевића за предстојеће изборе у Београду, уз образложење да нису испуњени услови да се та листа прогласи, објављено је на сајту Управног суда.


По оцени Управног суда, Градска изборна комисија града Београда је била дужна да сагласно Закону о локалним изборима пре доношења одлуке о проглашењу изборне листе утврди да ли изборна листа садржи недостатке који су сметња за проглашење те листе и уколико такви недостаци постоје да закључком наложи подносиоцу изборне листе да недостатке отклони у прописаном року.

"Како је Градска изборна комисија града Београда прогласила изборну листу 22, под називом Љубиша Прелетацевиц Бели – Зато што волимо БЕЛОВГРАД, иако подносилац изборне листе није доставио потребну документацију прописану цитираним изборним прописима, а да претходно није наложила подносиоцу изборне листе отклањање свих недостатака, Управни суд је ожалбено решење поништио", наводи се у образложењу

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести