Суниог: Споразум о ЗСО је "закон за Косово"

ПРИШТИНА: Споразум о Заједници српских општина је "закон за Косово", каже шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог и напомиње да Уставни суд у Приштини није рекао да ЗСО не треба да се формира.
pristina, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Суниог је за приштински Калксо рекао да ће ЗСО бити део свеобухватног споразума између Београда и Приштине, али је негирао да ће тај споразум гарантовати да Београд призна независност тзв. Косова.

"Споразум о Заједници из 2013. године нешто је што је потписала и ратификовала уставна већина парламента, тако да је то закон Косова", рекао је Суниог и додао да ће статут ЗСО поново бити послат на преиспитивање Уставном суду.

На питање да ли је неопходно да Приштина фомира ЗСО, Суниог је напоменуо да би Приштина требало да примени споразум потписан у Бриселу.

"Са моје тачке гледишта, оно што је важно је да Влада Косова примени свој закон. Закон је споразум из 2013. године", рекао је Суниог.

Он је одбио да наведе детаље о томе како треба формирати ЗСО.

"Не предлажем никакав конкретан облик како би се то могло успоставити, али кажем да би била мудра тактика да се напредује када је о овоме реч, да се нешто предложи, опет кажем да је то дијалог у којем обе стране могу да се договоре", рекао је Суниог.

Поводом предлога премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу да се успостави Национални савет за заједнице, Суниог је рекао да се ЕУ томе неће априори успротивити, али је оценио да би требало изнети више предлога.

Он тврди и да се тренутно ради на "свеобухватном правно обавезујућем споразуму који ће решити сва друга питања" и оценио да је јасно да Београд, у блиској будућности, неће признати независност тзв. Косова.

"Договора неће бити док се не постигне сагласност о свим питањима. Дакле, Заједница је део споразума, тако да ако се предложи текст и постигне споразум, он не би био функционалан и не би се применио до тренутка потписивања свеобухватног споразума", рекао је Суниог.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести