Суниог: Власт у Приштини да буде спремна да се суочи са прошлошћу

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог, изјавио је да Европска унија снажно подржава рад Специјалног суда Косова са седиштем у Хагу, посебно чињеницу да он свој посао ради самостално, без икаквог спољног уплитања.
pristina, tanjug
Фото: Tanjug/C. Vitorović,ilustracija

Суниог је у интервјуу за Косово Онлајн истакао да је пуна сарадња са тим институцијама од суштинске важности као демонстрација посвећености Косова владавини закона.

"Важно је увек имати на уму да Специјална већа неће сматрати одговорним етничке групе, организације или заједнице, већ само појединце", рекао је Суниог.

Он је указао да је у том контексту сарадња приштинских власти и даље остаје пресудна како би се демонстрирала посвећеност тзв. Косова владавини закона и спремност да се суочи са својом прошлошћу.

Суниог је указао да одлука косовске владе о укидању Радне групе за борбу против корупције изазива озбиљну забринутост у посвећеност Приштине борби против корупције.

На питање како гледа на могућност решавања спора око оснивања Заједнице српских општина (ЗСО), шеф Канцеларије ЕУ је одговорио да се дискусија о ЗСО не може избећи ако се жели постизање свеобухватног споразума који се бави свим отвореним питањима између Београда и Приштине.

"Следећи корак који треба да се одржи што је пре могуће је да нацрт статута ЗСО буде представљен главним преговарачима обе стране. Разумемо да је нацрт статута припремљен како је предвиђено споразумом из 2015. године, а оно што нам треба је да се Приштина сложи да води ову дискусију", рекао је Суниог.

Одговарајући на питање да ли је исправно очекивати да тзв. Косово промени свој устав у вези са применом Бриселског споразума, он је рекао да је у принципу, када се постигне међународни споразум, потребно размотрити потребна правна прилагођавања како би се интегрисала у унутрашњи правни поредак и указао да се то односи и на Приштину и на Београд.

Када је реч о томе да ли ће власти у Приштини применити сопствени закон о заштити подручја око манастира Дечани и изградити планирани аутопут изван заштићеног подручја, Суног каже да је владавина права основна европска вредност и да ЕУ увек очекује спровођење закона.

Суниог је, говорећи о пројекту “мини Шенгена“, рекао да је на самиту у Софији почетком месеца премијер привремених приштинских институција, заједно са премијерима држава Западног Балкана, потписао значајну декларацију о успостављању заједничког регионалног тржишта.

"То су добре вести за цео регион, а посебно за Косово. Компаније и грађани ће прогресивно имати користи од смањених прекограничних банкарских накнада, уклањања техничких баријера трговини, усклађивања инвестиционих политика, признавања професионалних квалификација у региону, подстицања е-трговине", указао је Суниог.

Он је навео да ЕУ рачуна на то да ће влада у Приштини промовисати и применити договорени акциони план којим се успоставља заједничко регионално тржиште на Западном Балкану.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести