Суниог: ЗСО међународна обавеза која мора да се испуни

ПРИШТИНА: Шеф Канцеларије Европске уније у Приштини Томаш Суниог изјавио је да Приштина "има обавезу да примени споразум за Заједницу општина са српском већином и да може да упути нацрт уставном суду да се прилагоди његовим условима".
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Како преноси Коха, Суниог је за КТВ Интерактив рекао да ЕУ инсистира на спровођењу тог споразума због честих "гласина" да он није релевантан и да неће бити спроведен.

Истакао је да постоје два разлога због којих ЕУ сматра да је потребно спровести споразум и навео да је први разлог то што је реч о споразуму који су потписали представници Приштине у оквиру дијалога, истичући да се, како је рекао, "међународни споразуми морају поштовати".

Као други разлог Суниог је навео то што су неки од тих споразума ратификовани у парламенту привремених приштинских институција.

Очекивао бих да се, ако је ово правна држава, мора поштовати домаћа правна обавеза, али и законска обавеза према међународним споразумима. Ако нисте задовољни неким међународним обавезама или неким постојећим законодавством, онда постоје неке процедуре како то можете променити тако што ћете предложити друге алтернативе. Оно што је важно јесте да постоји запажање да обавезе из прошлости постоје и да се не могу занемарити, поручио је Суниог.

Поводом одлуке уставног суда у Приштини да 23 тачке споразума о Заједници српских општина нису у складу са уставом, Суниог је рекао да Устав не каже да ЗСО не може бити формирана.

Да будем јасан по овом питању - постоје два споразума. Један је из 2013. године, то је овај о коме сам говорио и који је потписан и ратификован у Скупштини. Постоји још један споразум из 2015. године, који је стављен под лупу Уставног суда, али устав не каже да се ЗСО не може формирати и да се та обавеза не може испунити. У ствари, он каже да тражи да се поново изради статут ове Заједнице српских општина и још једном пошаље уставном суду, навео је Суниог.

Он као излаз види да Приштина треба да пошаље предлог решења.

Суниог је замолио владу привремених приштинских институција да поступи у складу са својим обавезама и да се сагласи са условима уставног суда, односно да изради Статут ЗСО и да га представи суду и у дијалогу.

Суниог је одбацио тврдње да је ЕУ једнострана и да подржава само једну страну, наводећи да је интерес ЕУ да Београд и Приштина постигну правно обавезујући споразум који би решио све још отворене проблеме и који би и Београду и Приштини омогућио да наставе ка ЕУ.

Суниог сматра да је реалан и добро планиран циљ да се коначни споразум постигне у оквиру мандата садасње владе привремених институција у Приштини.

Он је, такође, оценио да стране у дијалогу треба да се усредсреде на преговоре о споразуму који отвара пут за будућност али, према његовом мишљењу, "наравно да се то не може учинити без суочавања са прошлошћу".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести