СУШТИНА ЈЕ У БРИСЕЛСКОМ СПОРАЗУМУ Хил: Приштина мора да испуни своје обавезе, ЗСО је решење за све

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да је став Вашингтона да Приштина мора да испуни своје обавезе из Бриселског споразума, истичући да је Заједница српских општина (ЗСО) решење за све и да би ЗСО помогла да се превазиђу многи проблеми Срба на КиМ.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Хил је у интервјуу за Блиц, на констатацију да Срби на ЗСО чекају више од деценије и на питање да ли ће се ЗСО икада оформити, рекао да мисли да ће се то десити.

''Мислим да ће се то десити, да је Заједница српских општина веома разумна - решење за све. ЗСО би помогла да се превазиђу многи тренутни проблеми и тешкоће које заједница Срба на Косову има. Мислим да је ЗСО нужна за и будућност Србије, и мислим за будућност Косова, тако да верујем да ће се то десити'', казао је амерички амбасадор.

Додао је да је, међутим, преговарачки потез тежак, али да је ЗСО најбољи начин да се обезбеди будућност Срба на КиМ.

''Пуно потеза ту игра улогу, али мислим да је оно што је суштинско, много пута сам већ рекао, да је за српску заједницу на Косову важно која ће бити њихова будућност и каква ће бити будућност њихове деце, а мислим да је ЗСО најбољи начин да се то постигне'', рекао је Хил.

На питање да ли разуме огорченост јавности у Србији због тога што Приштина не испуњава своје обавезе, Хил је одговорио потврдно, истичући да је позиција његове владе, да Приштина мора да испуни своје обавезе из Бриселског споразума.

''Ја разумем зашто је јавност у Србији огорчена. Што се тиче Косова, могу само да говорим у име своје владе, јер у Квинти је много дискусија на ту тему. Али, позиција моје Владе је да Косово мора да испуни своје обавезе по Бриселском споразуму и, ако то не учини, то свакако компликује њену заинтересованост да буде део Европске уније и других организација. Мислим да се сви могу фокусирати на то шта треба да ураде да би се захтев, рекао бих чак историјски, по Бриселском споразуму, испуни и надам се да сви могу заиста и буду посвећени том задатку'', рекао је Хил.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести