Шутановац: Манипулација Приштине није прошла у САД, Курти постаје "лош момак"

БЕОГРАД: Председник Савета за стратешке политике и некадашњи министар одбране Србије Драган Шутановац изјавио је данас да манипулација која се сервира из Приштине није прошла у Вашингтону и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти постаје "лош момак" у очима Запада.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Промена курса се десила када је Курти одбио да прихвати решење ЕУ које се тицало таблица на КиМ. Он је тог момента постао лош момак и популарност му се гаси на Западу полако. Он је тога свестан. Од почетка рата у Украјини покушава све време да изазове разне конфликте на Косову, да представи себе као жртву, а Србију као земљу која би напала Приштину", рекао је Шутановац за Танјуг.

Говорећи о француско-немачком предлогу, Шутановац је рекао ''да не постоји најбољи предлог''.

''Чак и да питате оне који су да се КиМ врати у формално-правни оквир Србије, са свим становницима, рекли би вероватно, па није нам то идеја, идеја нам је да вратимо територију, а не те људе. Овде не постоји идеално решење, ни за београдску, ни приштинску страну", истакао је Шутановац.

Он је навео да Србија треба да инсистира на реализацији одлука које су већ потписане, а то је Бриселски споразум и формирање Заједнице српских општина.

"То ставља у донекле тешку ситуацију Куртија, који годинама обећава да то неће учинити и да се не може учинити пре него што Србија призна Косово. Његови аргументи се не би променили и чак и да Србија призна Косово, а Србија то неће учинити. Дакле, аргументи му падају у воду, западни партнери све више верују Београду, него Приштини и мислим да су они у већем проблему него Београд", поручио је Шутановац.

Он је нагласио да Србија у овом тренутку има много боље односе са САД него што је то било пре неколико година.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести