Сутра истиче рок за предају листа и кандидатура

БЕОГРАД: Рок за предају изборних листа за парламентарне изборе, као и за кандидатуру за председничке изборе расписне за 3. април, истиче сутра, 13. марта, у поноћ.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Како је предвиђено Роковником Републичке изборне комисије (РИК) за избор посланика у новом сазиву парламента, странке, коалиције или групе грађана изборне листе могу да предају најкасније 13. марта.

Рок за утврђивање збирне изборне листе, и њено објављивање у Службеном гласнику је 18. март, а тада би РИК требало и да закључи бирачки списак и утврди коначан број бирача.

Домаћи посматрачи који желе да прате рад бирачких одбора на парламентарним изборима могу да се пријаве најкасније 26. марта, док је тај рок за стране посматраче 23. март.

Позив за гласање грађанима би требало да стигне најкасније 28.марта, а бирачка места 3. априла биће отворена од 7 до 20 сати.

Бирачи који нису у могућности да гласају на бирачком месту могу о томе да обавесте бирачки одбор, преко локалне изборне комисије од 31. марта до 3. априла у 11 сати.

Изборна тишина траје од 31. марта у поноћ до затварања бирачких места 3. априла, у 20 сати.

Рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији је 4. април до 8 сати.

Збирни извештај о резултатима гласања РИК доноси у року од 96 сати од затварања бирачких места.

Подносиоци изборних листа, као и бирачи, имају право да поднесу захтев за поништавање гласања на бирачком месту, а рок је 6.април у 20 сати.

Комисија у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима доноси решење о додели мандата кандидатима за посланике у новом сазиву парламента, са изборне листе по њиховом редоследу.

Када је реч о председничким изборима, Роковник РИК-а, кандидатуре за председника Републике подносе се најкасније сутра, 13. марта.

Жреб за утврђивање редоследа председничких кандидата обавља се најкасније 18. марта, што је и рок за утврђивање и објављивање листе кандидата у Службеном гласнику.

Рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији је и у овом случају 4. април до 8 сати, а збирни извештај о резултатима гласања РИК доноси у року од 96 сати од затварања бирачких места.

И у овом случају бирачи, или предлагач проглашеног кандидата за председника имају право да поднесу захтев за поништавање гласања на неком бирачком месту, до 6. априла у 20 сати.

Комисија у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима избора, издаје уверење о избору за председника Републике.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести