Сутра седница Главног одбора СНС - тема избори

БЕОГРАД: Седница Главног одбора СНС биће одржана сутра, а после ње требало би да буде познат став те странке о расписивању београдских, али и о евентуалним ванредним парламентарним изборима.
sns logo
Фото: Dnevnik.rs

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић обратиће се на почетку седнице, а како је недавно рекао, на страначким органима биће донета одлука по питању избора. 

"Одлуку о изборима сазнаћете брзо, већ у следећу суботу, када ће бити одржане седнице Председништва и Главног одбора СНС. То ће бити дан када ће бити донета коначна одлука о том питању" рекао је почетком недеље Вучић. Као један од главних разлога за расписивање ванредних парламентарних избора у јавности се наводе лоша атмосфера у Скупштини Србије, предстојеће промене Устава и притисци на Србију.

Према речима председнице владе Ане Брнабић атмосфера у Скупштини Србије није добра и то је, свакако, разлог да се размисли о евентуалној провери воље грађана пред уставне промене.

О томе ће се, како је рекла, и даље размишљати и видети да ли је боља опција да буде како јесте, или опција да се пред уставне промене још једном провери воља грађана и да састав Скупштине буде "управо тај какав у ствари и треба да буде да би ти народни посланици разговарали око уставних промена".

Додаје да она није размишљала о формалном захтеву владе. Председница парламента и чланица председништва СНС Маја Гојковић мишљења је да има разлога и за и против избора и да ту одлуку треба добро извагати.Према њеним речима, парламент ради у отежаним условима и треба размислити како даље.

"Али, по мом мишљењу избори се пре свега расписују онда када нас оцекују важне одлуке као сто је промена Устава која је неопходна због ЕУ, када имамо страшне притиске споља на нашу земљу као сто их имамо сада", сматра Гојковић.

Таква ситуација, сматра, је разлог да се грађани на изборима питају да ли дају подрску политици коју воде председник Вучић и влада или желе да подрже неке, за сада, ванпарламентарне странке које су, каже, најгласније у захтевима за расписивање избора. 

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић такође сматра да озбиљан политички аргумент за расписивање избора може бити предстојећа промена Устава и наводи да је у атмосфери која постоји у скупштини и друштву тешко градити једну врсту друштвеног договора који би водио у правцу промене Устава неопходне за наставак европских интеграција.

Седница ГО СНС ће бити одржана у Сава центру, са почетком у 11 сати, најављено је из Српске напредне странке. Обраћање председника Вучић биће отоврено за представнике медија, након чега ће седница бити затворена за јавност.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести