Швајцарска подржава развој српског образовања и науке

БЕРН: Премијерка Србије Ана Брнабић састала се данас у Берну са швајцарским председником Улијем Маурером, а након састанка је поручила да је разговор био садржајан, уз оцену да Србија и Швајцарска имају добру сарадњу, која се нарочито интензивирала у протекле три године у области образовања, науке, дигитализације.
brnabich_ssvajcarac_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић је подсетила да је Швајцарска дугогодишњи партнер Србије у увођењу дуалног образовања у српски образовни систем, које је, истиче премијерка, успешно заживело у нашој земљи и за које постоји велико интересовање ученика и њихових родитеља.

"Такође, дуално образовање ускоро ћемо увести и на факултете", рекла је Брнабић за српске медије у Берну.

Уз помоћ Швајцарске, додала је Брнабић, Србија је развила први, и за сада једини, Научно-технолошки парк у земљи, који се налази у Београду, и који запошљава више од 700 инжењера који раде за једну од 70 компанија које ту послују.

"Председнику Швајцарске и његовим сарадницима поделила сам инфромацију да Србија улаже 100 милиона евра у инфраструктуру за истраживање и развој, да завршавамо Научно-технолошки парк у Новом Саду, да градимо Научно-технолошки парк у Нишу, као и да развијамо Научно-технолошки парк у Чачку", рекла је Брнабић.

Каже да је са председником Маурером договорено да ће Швајцарска наставити да подржава те научне паркове знањем, а договор је и да одржавају састанке два пута годишње који ће, осим политичког дела, укључити и дијалог између привредника како би се договорили конкретни пројекти.

Брнабић је додала да су образовање, дигитализација и развој четврте индустријске револуције области у којима ће Србија наставити да сарађује са Швајцарском, како би, каже, захваљујући њиховом знању и искуству, а с друге стране нашим брзим реформама и одличним кадровима, Србија постала конкурентна не само у региону, већ и шире.

Брнабић је саопштила председнику Швајцарске и да је Србија у априлу ове године постала 23. пуноправни члан ЦЕРН-а у Женеви.

Осим подршке у науци и образовању, додала је премијерка, Швајцарска је један од највећих донатора у Србији и истакла да се више од 10 година бави развојем и имплеметнацијом Стратегије за смањење сиромаштва.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести