СВМ: ССП извршио атак на право на сећање на невине жртве

Градски одбор Савеза војвођанских Мађара саопштио је да су у овој странци с огорчењем примили вест да је Странка слободе и правде извршила атак на право на сећање на невине жртве и на међунационалне односе у Новом Саду.

Наводи се да је Новосадски градски одбор Савеза војвођанских Мађара иницирао подизање споменика свим невиним жртвама 1944-45, а одобравање подизања је спроведено у потпуности у складу са одлукама Скупштине града о подизању и одржавању споменика на територији града, као и са Законом о ратним меморијалима.

„Градоначелник Милош Вучевић је упркос нападима од стране опозиционих странака, у више наврата изразио своју личну подршку подизању споменика“, наводи се у саопштењу председнице Новосадског градског одбор Савеза војвођанских Мађара Анамарије Вичек.

Додаје се да се, у супротности са тврдњом ССП-а, планира да натпис на споменику не садржи имена, већ да на три језика, српском, мађарском и немачком стоји натпис: У спомен свим невиним жртвама 1944/45 - Minden ártatlan áldozat emlékére  1944/45 - In Erinnerung an alle unschuldigen Opfer 1944/45.

„Лажирање чињеница је најбољи доказ да ССП на политикантски начин манипулише подацима, као што је нетачна тврдња и о наводном износу од 160 милиона динара – тачан податак је да је из буџета града Новог Сада за овај споменик предвиђено свеукупно 2,4 милиона динара. Ово показује да се ССП – противно свом имену – не залаже ни за слободу, ни за правду, а уместо рада и стварања резултата само покушава да разори нешто што је од високе моралне вредности, у овом случају, сећање на невине жртве“, каже Анамарија Вичек.

Новосадски Градски одбор СВМ-а изражава захвалност градоначелнику Милошу Вучевићу што је, како наводе, разумео потребу породица за уважавањем бола због губитка својих најближих, а невиних.

„Његов допринос је мерљив на пољу добрих међунационалних односа у нашем граду.Новосадски Градски одбор СВМ-а захтева од Градског одбора ССП-а да упути јавно извињење породицама више од 1000 невиних жртава које су чекале седам и по деценија да град уважи и њихову бол“, стоји у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести