СзС: Потребан хитан дијалог власти и опозиције

БЕОГРАД: Савез за Србију саопштио је данас да је сагласан са председником Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимиром Костићем о нужности дијалога у друштву.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Сматрају да је нужан хитан дијалога власти и опозиције, али не "про форме", да би се задовољио неко са стране, већ да би избегао сценарио кога се прибојава академик Костић.

СзС наводи да су ауторски текст „Страх ме нашег међусобног обрачуна“ академика Костића у НИН-у разумели као јавни апел и да цене чињеницу да је први пут неко из једне националне институције послао такву трезвену поруку.

Сагласни су, кажу у СзС, са констатацијом академика Костића о томе да "нема невиних", али и да је "одговорност првенствено у рукама оних који су на власти".

„Увек смо били спремни на озбиљне разговоре о свим темама, поготово на оне који би довели до слободних избора и ослобађања медија и на тај начин створили услове за излазак друштва из кризе“, наводи се у саопштењу СзС.

Сматрају да нажалост таквих разговора није било, па чак ни на теме око превазилажења уставне, политичке и економске кризе након пандемије корона вируса.

У најновијем броју недељника НИН Костић је објавио ауторски текст под називом „Страх ме нашег међусобног обрачуна“ у коме је, између осталог, навео да га је страх да се спирала нетрпељивости и агресије због подела у душтву не изокрене у неку форму међусобног обрачуна.

"Ми и они, наши и њихови, прва и друга Србија - око нас само издајице, плаћеници, националистички настројени злочинци, сорошевци, шпијуни, клерофашисти, продане душе, комуњаре, љотићевци и - смислите нешто и ви, ја више не могу. Да се поновим, ''ако се вентил друштвене комуникације и размене брзо не успостави страх ме је да се спирала нетрпељивости и агресије не посуврати у неку форму нашег међусобног обрачуна''“, написао је Костић у ауторском тесту за НИН.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести