Табаковић одговорила о кредитима у швајцарским францима

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) је још пре неколико година упутила препоруку банкама како да се грађанима олакша отплата кредита у швајцарским францима, изјавила је данас гувернер НБС Јоргованка Табаковић.
Jorgovanka Tabakovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Одговарајући на критике шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића да једино Србија није решила то питање, Табаковић је у парламенту подсетила да је у мају 2013. године НБС донела две препоруке банкама - једна се односила на једнострано повећање камата, а друга на начине како да се олакша отплата кредита у швајцарским францима.

"Неки слични недобронамерни наговарали су људе да не разговарају са банкама о томе", рекла је Табаковић у скупштини где се расправља о амандманима на сет финансијских закона.

Када је вредност швајцарског франка нагло скочила у јануару 2015. године, НБС је донела четири модела на основу којих се олакшава отплата кредита у зависности од сваког појединачног случаја, објаснила је гувернер НБС.

"Многи који су озбиљно схватили и намеру државе, али и банке ушли су у те разговоре и добили су олакшавајуће околности. Тог тренутка је и препорука из 2013. године постала обавезна у вези са једностраним повећавањем камата, по којој су банке корисницима кредита, а на основу одлуке НБС, вратиле 5,13 милијарди динара", рекла је она.

Па ми ви сад реците ко се сад бави политиком и промоцијом, а ко предузима конкретне активности, упитала је Табаковић.

Она је навела да су поједини оснивали удружења за заштиту и да су за разлику од својих чланова, сопствене кредите решавали на неке необичне начине, а људе наговарали да ће се тај проблем решити на другачији начин.

Још једном се после тога на иницијативу тадашњег премијера Александра Вучића село за сто и донете су заједничке препоруке да банке цене статус и способност сваке породице да отплаћује те кредите, додала је Табаковић.

"Они који износе неистине да је проблем решен свуда, не знам да ли заслужују поштовање од било кога. Свако може да уђе на сајт сваке централне банке од Словеније преко Пољске и да види да ли су се и како и проблеме решавали и у какву је то правну несигурност увело земље где се централне банке тих земаља мешају у уговорне обавезе између банака и корисника кредита", рекла је она.

Гувернерка је додала да се шта год ко причао, не могу поништити чињенице и истина о томе шта је држава предузела.

"Ја о овој теми више нећу одговарати, а ви ако имате нешто посебно да ме питате позовите ме у ходник. Ваљда ћу знати да вам одоворим на то питање, мене није страх да ми се приближите, мада знам да сте насилни", поручила је Табаковић Обрадовићу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести