Тачи: Нема аутономије за север 

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи изјавио је данас да неће бити "аутономије за север" Косова.

Тачи је на прес конференцији поновио да Приштина не прихвата поделу Косова, нити размену територија, већ само "корекцију граница", односно "придруживање Прешевске долине Косову".

"Мислим да је дошло време да ојачамо улогу и вољу наших грађана. Још увек нисмо испунили интерес грађана. Нисмо имали право на референдум", рекао је Тачи. 

Он је навео и да се консултовао са међународном заједницом како би омогућио изражавање права на референдуму, наводи КосовоПреш.

 

Харадинај: Упозорење Србима на северу КиМ

Косовски премијер Рамуш Харадинај упозорио је данас, након седнице косовског савета за безбедност, Србе на северу покрајине да ће бити одговорено на њихов евентуални покушај да прогласе аутономију. 

"Нико нема право да предузме унилатералну акцију ", рекао је он на конференцији за штампу и додао да се неће толерисати кршење косовских закона, преноси "Газета експрес".

Харадинај каже да ће сутра радна група моћи да поднесе извештај о нацрту статута Заједнице Српских Општина.

Према његовим речима, чекало се на испуњење те обавезе из Брисела, како би приштинске власти биле сигурне "да је статут ЗСО у складу са косовским законима". 

Приштински медији на албанском језику наводе да је седница косовског савета за безбедност уследила дан након што су се појавиле наводне информације да ће Срби са севера покрајине сутра прогласити аутономију, у одговор на то што Приштина није формирала ЗСО.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести