Тачи: Непријатељ није запад, већ противници договора са Београдом

ПРИШТИНА: Хашим Тачи, против којег се у Приштини најављују протести у знак противљења да промена граница буде тема предстојећег дијалога у Бриселу, 7. септембра, објавио је данас на свом Фејсбук налогу да Косово никад до сада није имало већу међународну пажњу и да једино зло које може да га задеси долази од оних који „не желе мировне споразуме са Србијом и чланство Косова у ЕУ, НАТО и УН, а не од западних савезника“. 
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

САД-а, Немачка, Француска, Италија, Енглеска и скоро све земаље чланица ЕУ учествују у напорима за постизање "мировног споразума између Косова и Србије" и овај евентуални споразум, који је веома тешко постићи, тврди Тачи, има основни циљ - признања Косова и чланство у ЕУ, НАТО-у и УН-у. 

Тачи констатује да тако, с једне стране, стоји снажна међународна подршка постизању споразума са Београдом, а опозиција, с друге стране, "помоћу неких усамљених гласова цивилног друштва" сматра да та подршка представља претњу за Косово. 

Грађани ће, каже Тачи, морати да се изјасне на референдуму да ли су за нормализацију односа, а уверен је да ће они изабрати управо ту опцију, за коју се и он бори и зато ради "у блиској координацији са нашим међународним савезницима, да мир са суседима и интеграција буде прави избор". 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести