Тачи: Разговори са Београдом преко Могерини

БРИСЕЛ: Председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи казао је да се због не одржавања трилатералног састанка не може гворити о бојкоту дијалога и да су разговори са Београдом вођени не директно, али преко високе представнице Федерике Могерини. 
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

„Имали смо билатералне састанке са Федериком Могерини, а Србијја је имала своје билатералне састанке. Неког другог пута ћемо имати трилатералне састанке. Имали смо преговоре преко Могерини, али смо видели да су нам разлике велике“, казао је Тачи у Бриселу новинарима. 

Нагласио је да су разлике и мимоилажења у ставовима Београда и Приштине врло велике и дубоке.

„Трилатерални састанак ћемо оставити за неки други пут како бисмо разговарали о стварима о којима се овде бавимо“, казао је Тачи. 

Казао је да је постигнут договор са Вучићем да се морају превазићи проблеми у наредном периоду и навео да је то договорено не директно, него преко Федерике Могерини. 

„Што се тиче посете Вучића Косову, Косово има своје институције и то је независна и суверена држава и ми ћемо у потпуности поштовати договорен план посете. Нисмо ту да бисмо ниподаштавали било кога, само ћемо у потпуности испоштовати план пута“, казао је Тачи. 

Навео је да се око посете Вучића КиМ договарало као и раније око посета других званичника јер, каже, виде да је неопходно да се пренесу поруке мира. 

„Оно о чему смо се Вучић и ја договорили јесте да наставимо на пројекту мира и сигурности у региону и свако од нас има своју брзину и свој пут и ја то поштујем. За постизање споразума може протећи извесно време, али ћемо напредовати и Косово ће бити уједињено у том плану. Тај финални договр ће имати подршку народа кроз референдум и парламента“, казао је Тачи. 

Навео је да поштује и оне који се слажу са таквим споразумом, али и оне који се не слажу, захвалио се онима који подржавају процес и додао да они који се не слазу са решавањем питања и од њега и од председника Вуцића праве боље преговараче. 

„Поштујем легитимни интерес председника Србије за Србе на Косову и у потпуности ћу поштовати његов план пута на Косову, на исти начин као што поштујем жељу Прешевске долине да буду укључени у косовску страну у процесу демаркације границе“, навео је Тачи. 

Истакао је да је оно што ће бити коначан договор - на грађанима Србије и Косова да одлуче, а тај договор једино има мисла кроз међусобно признање. 

„Што се тиче идеје о корекцији граница, започет је унутрашњи дијалог на Косову и надам се да ће резултирати демаркацијом границе дуге 430 километара са Србијом и међусобним признањем. Неће бити места ни за какве трагедије или слично, споразум ће подразумевати да људи остану на својим одгњиштима“, навео је Тачи. 

Навео је и да данас у Бриселу није први пут да није одржан трилатерални састанак и казао да је то део пословних аранжмана које се ту одвијају. 

„Надам се да ћемо се састати за неколико недеља поново. Не постоји одбијање састанка, већ само наставак нормалног тока рада, који ће омогућити трилатерални састанак“, казао је Тачи. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести