Тачи: Специјални суд не може и неће бити укинут

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи изјавио је данас да Специјални суд за злочине које су починили припадници тзв. ОВК на Косову и Метохији не може и неће бити укинут, пренео је приштински портал Газетаеxпреш. 
Hasim Taci
Фото: Tanjug

"Специјални суд не може бити укинут и неће бити укинут. То је став државе, а не мишљење", рекао је Тачи на конференцији за новинаре поводом 10. годишњице једностраног проглашења косовске независности.

Портал Газета експрес примећује да је Тачијево одустајање од укидање "специјалца" дошло након што је председник парламента и владајуће ДПК Кадри Весељи први изнео став да је посланичка иницијатива за укидање Специјалног суда неприхватљива.

Овај медиј подсећа да је и премијер Рамуш Харадинај одустао од подршке укидању Специјалног суда, те да је то саопштио синоћ у интервјуу Дојче велеу.

Специјални суд је формиран на основу одлуке косовског парламента од 2015. 

Тачи је раније изјавио да је одлука о формирању Специјалног суда неправедна и да се приликом њеног доношења сагласио због тога што је био под великим притиском међународне заједнице.

Иначе, иницијатива за укидање Специјалног суда која је у првом тренутку имала подршку тројице представника власти у Приштини наишла је на жестоке критике амбасадора земаља Квинте, посебно америчког амбасадора Грега Делавија који им је запретио да ће, уколико иницијатива буде прихваћена у парламенту, они трпети озбиљне последице. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести