Тачи: Српска заједница од посебног значаја

ПРИШТИНА: Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да је са лидерима албанских политичких партија из власти и опозиције имао веома добре састанке, као и са педставницима Српске листе, с обзиром на то да је улога, како је рекао, српске заједнице од посебног значаја у изградњи мултиетничког друштва.
Hasim Taci
Фото: Tanjug

Рекао је да једино није разговарао са председником Покрета Самоопредељење, Аљбином Куртијем, који је у петак поподне потврдио долазак, а онда је, каже, пет минута до почетка састанка ипак отказао присуство.

Рекао је да ће се са Куртијем састати следећи пут, када буде проценио да је то потребн, али је истакао да Косово нема времена за губљење чекајући на нечије, како казао, хирове, пренела је приштинска Газета Експрес.

"Он је потврдио долазак, његово одбијање да дође на састанак је његова одлука није моја", рекао је Тачи.

Тачи је на конференцији за новинаре након свих сусрета рекао да је политичке представнике обавестио о својој прошлонедељној посети САД.

„У контексту пуне транспарентности и одговорности које данас имамо, одржао сам састанке са институционалним и политичким лидерима", рекао је Тачи уз оцену да је састанак са председником ДСК, Исом Мустафом имао одличан разговор о актуелној ситуацији на косовској политичкој сцени.

Сложили су се као и обично, казао је, да по том питању и другим питањима од виталног интереса, као и о унутрашњој и спољној консолидачији Косова, имамо идентичне ставове.

Тачи је рекао да веома цени конструктивност, коју су одуек имали ДСК и Мустафа.

У разговору са председником ДПК, Кадри Весељијем, Тачи је рекао да је констатована потреба јединства позиције и опозиције, што је, како је рекао, камен темељац за питања од заједничког интереса.

"И разговор са бившим премијером Рамушем Харадинајом је био врло конструктивном и пријатељски. Та странка такође одржава напоре за успостављање ширег консензуса", казао је Тачи и додао да код Харадинаја веома цени то што такође сматра да се у свему може успети само заједничким радом.

Тачи је рекао и да се чак са лидером Иницијативе, Фатмиром Љимајем сложио да су неопходни разговори са већом одговорношћу, посебно када је реч о дијалогу са Београдом.

"Изузетно ценим његову подршку у суочавању са изазовима које ћемо имати као институције", рекао је Тачи.

Истакао је да су и посланици неалбанских заједница, Српске листе и 6+ потврдили да је побољшање живота грађана веома важо за све, те да споразум са Београдом отвара пут економском просперитету и бољем животу.

"Мир је свима у интересу, ми ћемо на томе радити са свима", рекао је Тачи и додао да верује да би евентуални споразум са Београдом, који би, како је казао, био окончан узајамним признањем то ојачао.

Потврду потребе једниственог деловања добио је, каже Тачи, и од предедника Алијансе за ново Косово, Беџета Пацолија са којим је разговарао телефоном.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести