Тачи: Ускоро ћу расписати изборе

ПРИШТИНА: Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је да ће ускоро донети одлуку о расписивању ванредних избора.
hasim taci, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Непосрeдно по распуштању шестог сазива косовског парламента, председавајући скупштине и председник ДПК, Кадри Весељи, потписао је одлуку о томе и доставио је Тачију.

Према косовском уставу, пише портал Љајми, избори морају бити одржани у року од 45 дана од дана распуштања парламента.

У Тачијевом саопштењу се наводи да одлука о распуштању парламента убрзава кораке ка расписивању превремених избора, након неопозиве оставке Рамуша Харадинаја на премијерску позицију.

Тачи је констатовао да је до распуштања парламента дошло и због недостатка воље парламентарних политичких странака да формирају нову владу избором мандатарa.

Наводи да је сада у интересу грађана Косова да што пре буде спроведена, како наводи, демократска изборна процедурa, која је “суочена са изазовима које намеће и држава и друштво”, да би се што пре дошло до функционалне и одговорне владе.

"У оквиру својих уставних, законских овлашћења и у потпуности у складу са данашњом одлуком Скупштине, ускоро ћу донети одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора у Републици Косово", навео је Тачи.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести