Тачи: За Косово - статус кандидата и једнак третман

ПРИШТИНА:  Косовски председник Хашим Тачи изјавио је након објављивања Извештаја ЕК о напретку, да Косово очекује од ЕУ статус кандидата за чланство и једнак третман као и према свима на Западном Балкану.
Hasim Taci
Фото: Tanjug

"Без обзира на то колико би тако нешто било компликовано за ЕУ, у недостатку јасне перспективе, нешто друго може довести до компликација и последица не само за Косово, већ и за читав регион", написао је Тачи на Фејсбуку, преноси "Зери".Према његовим речима, Косово остаје посвећено спровођењу европских реформи и Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Сада, без губљења времена, институције треба да размисле о садржају и налазима овог извештаја, како би могли да се позабаве проблемима и евидентираним изазовима. Поздрављам чињеницу да је овај извештај позитивно говорио о испуњавању критеријума за визну либерализацију", написао је он на Фејсбуку.

Он је додао да сматра да ЕУ треба хитно да закључи овај процес."Сада је тренутак за нешто конкретно. Визна либерализација треба да се догоди без губљења времена", сматра он.По њему, Косово има доста политичке воље за интензивирање корака ка ЕУ интеграцији. 

Посвећеност Косова рефомама, регионалној сарадњи и дијалогу о нормализацији односа са Србијом треба крунисати следећим кораком ка европској интеграцији Косова -статусом кандидата за чланство, каже тачи, преноси "Зери".

Како преносе медији, у Извештају стоји да Косово бележи најспорији напредак, а уз то пет земаља чланица ЕУ не признају једнострано проглашену косовску независност.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести