Тачи: ЗСО значи РС унутар Косова

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи изјавио је вечерас да би стварање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову била велика грешка и покретање "распада државе изнутра".
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

“Заједница значи Републику Српску на Косову без признања”, рекао је он за телевизију Т7 и додао да је "велика грешка" ако се у Бриселу сада расправља о ЗСО, преноси Косово онлајн.

“Није да замерам некоме. Зашто разговарати са Србијом о нашој територији унутар Косова. То је рак за државу Косово. Нико на косовском тлу нема право да разговара о Заједници”, рекао је Тачи.

Он је рекао и да не верује да у косовској Скупштини постоји посланик који ће гласати за Заједницу.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је раније данас навео да ЗСО неће бити на дневном реду састанка у понедељак у Бриселу, јер једна страна још није спремна за расправу.

Формирање Заједнице општина са српском већином предвиђено је првим Бриселским споразумом из 2013. постигнутом у дијалогу Београда и Приштине. Конкретни детаљи су даље усаглашени принципима, односно општим елементима, споразумом из 2015. године.

Међутим, Уставни суд Косова је децембра 2015. године утврдио да принципи о ЗСО нису у потпуности усаглашени са Уставом Косова, али, како су додали, то би се могло ускладити законским актом Владе Косова и Статутом о Заједници, подсећа Косово онлајн.

Питање формирања ове заједнице је изазвало жестоке расправе и масовне протесте на Косову 2016. године.

Питање ЗСО је поново покренуто 7. септембра ове године, у оквиру дијалога на високом политичком нивоу који воде председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести