Тачијев лобиста од пола милиона евра је Брајан Балард 

ВАШИНГТОН: Један од главних сакупљача средстава за председника САД Доналда Трампа, Брајан Балард лично је лобирао код америчког председника у априлу у име косовске владе, пише портал Политико.
Hasim Taci
Фото: Tanjug

Балард је кратко разговарао са Трампом о односима са Косовом и напоменуо захтев косвског амбасадора да се амерички председник састане са косовским председником Хашимом Тачијем, наведно је у поднеску америчког Минситарства правосуђа. 

"То је био кратак део веома кратког разговора", рекао је Балард у једном интервјуу.

До сусрета је дошло 20. априла док је Трамп био Мар-а Лагу, а били су присутни и Џони Дистефано, кључни Трампов помоћник и пензионисани генерал-потпуковник Кит Келог, садашњи саветник за националну безбедност потпредседника Мајка Пенса.

Приштински Зери, наиме, објавио је раније да је председник привремених косовских институција Хашим Тачи издвојиио више од пола милиона евра за лобисту, који ће му уговорити сусрет са Трампом.

Од лобиста, који заступају стране владе или политичке партије, захтева се да открију за кога лобирају, за разлику од оних који заступају домаће интересе. 

Иако се чланови Конгреса и званичници администрације редовно појављују у таквим извештајима, необично је да се председник појављује у једном од извештаја. 

Међутим, Балард, који је отворио вашингтонску канцеларију након Трамповог избора, изградио је репутацију као мали број лобиста са личним односима са председником, наводи портал.

Балард је изградио значајну инострану праксу од оснивања канцеларије прошле године у Вашингтону, лобирајући за клијенте, укључујући владе Азербејџана, Доминиканске Републике, Косова, Катара и Турске, преноси Политико. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести