Тадић: Опозиција бацила годину дана, Вучић може да слави

БЕОГРАД: Лидер Социјалдемократске странке Србије Борис Тадић , изјавио је данас да му је жао што је опозиција, како је рекао, изгубила више од годину дана у борби за побољшање изборих услова и апеловао на део странка предвођених Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем да се уједине.
2
Фото: Fonet/ Milica Vučković

Тадић је на заједничкој конференцији за штампу СДП, Нова странка и Грађанског демократског фронта рекао да у петак иду на другу рунду међупартијског дијалога и да остају при свему наведеном у Предлогу платформе за преговоре под покровитељством ЕУ о условима за слободне и поштене изборе, а коју су предали у марту.

Такође, додао је и да прихватају и такву сличну платформу која је како каже "мање више иста као њихов предлог", коју је саставио други део опозиције и објавио је у уторак и нагласио да жали за пропуштеним временом, јер су две платформе у дијалогу уз посредовање ЕП веома сличне.

Свом снагом ћемо подржати и бољи предлог ако постоји, рекао је Тадић и нагласио да снажно и искрено жели јединство опозиције.

"Док год опозиција буде манифестовала конфузно и контрадикторно понашање уз трошење времена, Вучић може да слави, и не само овај данашњи, како га је назвао, измишљени празник већ и нејединство опозиције", рекао је Тадић и додао да је упозоравао на дефинисан оквир деловања европарламентараца.

Додао је да је важно да се захтева константно присуство ОЕБС-а до почетка избора и да треба да се зна да је обавеза председика парламента Ивице Дачића да их позове.

"Очекујем да коригују свој предлог како би био више ефективан и са више конкретних мера контроле", рекао је Тадић и навео је да власт неће мењати закон, и да је зато важно да се опозиција уједини, а да се касније разговара о једној листи, једном кандидату или више листа и ненападању.

Тадић је апеловао и на независне медије да заиста буду независни и не праве разлике међу опозицијом.

Тадић се осврнуо и на посету немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији и рекао да је она била некорисна.

Њиедне речи о изборима, о кршењу људских права, рекао је Тадић

"А Ангела Меркле је рекла да има поврење у Вучића јер говори истину и испуњава обећање, ... и учествовала је на конференцији на којој су независни новнари били спречени да постављају питања чим је срушила вредности слободе штампе, мишљења...", рекао је Тадић уз наду да ће нови канцелар променити политку према Србији.

Функционер Нове странке Арис Мовсесијан нагласио је да се о предлозима опозиције и европарламентараца могло и чути нешто, а од власти апсолутно ништа.

Додао је грађани и не знају шта је Платформа за медупартијски дијалог и да део одговорности за то сносе медији, као и да има "оправдану сумњу" да представници власти нису прочитао шта у њој пише.

Потпредседник ГДФ Раде Вељановски рекао је не очекују да се европарламенарци опредељују чији је предлог или платформа боља, јер "знају с ким имају посла и што се опозиције и што се власти тиче".

"Времена немамо, а да ли ће бити консултација и после 17. и 18. септембра не знамо, не би било лоше, али како ствари иду не можемо много чему да се надамо, али ћемо се борити", рекао је он.

За најаву лидера Народне странке Вука Јеремића да учествује на локалним изборима у Неготину 17. октобра рекао је да предсавља конфузију у размишљању те странке и њеног лидера, који су 2020. били најгласнији заговорници бојкота.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести