Тахири: Тензије у Приштини доведене до усијања, Курти у параноји

БЕОГРАД: Политичке тензије у Приштини доведене су до усијања, каже приштински аналитичар Рамуш Тахири уз оцену да нетрпељивост и скукоби између Самоопредељења Аљбина Куртија и осталих странака ствара раздор у народу и политичку кризу која може кулминирати демонстрацијама и изласком грађана на улице.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Тахири, такође, сматра да косовски премијер последњим изјавама, о томе да је смена његове владе ‘’државни удар’’ подржан од стране Трамповог специјалног изасланика Ричарда Гренела, доказује да Курти није вичан дрзавничким пословима нити да зна да се понаша као дипломата.

Он је, каже у параноји да САД желе да напакосте Косову и постигну ‘’исхитрени споразум’’ Београда и Приштине који би наводно значио поделу Косова или размену територија.

‘’На ивици здраве памети је казати то и начичкати и тобожњим случајним разговором између Тачијевог и Куртијевог саветника, иако свако тај ‘’план’’ може наћи на интернету још од 2018. године. Јасно је да то спин или пацка ко зна каквих структура, а не било какав озбиљан план ако је уопште план’’, рекао је Тахири за Танјуг.

Он се осврнуо и на Куртијеве тврдње да разговоре о размени територија директно воде председници Хашим Тачи и Александар Вучић, изразивши уверење да нема никаквих тајних преговора нити су, каже, они потребни.

‘’Било какво решење српско-албанског спора, како каже Вучић, ће доћи у парламенте обеју земаља на ратификацију у којима мора да прође двотрећинском већином гласова’’, каже Тахири.

Тахири каже и да је Куртијева влада срушена у парламенту на легалан и легитиман начин, а не државним ударом, а очекује да ће нова влада бити формирана у првој недељи маја и да ће на њеном челу бити садашњи заменик премијера Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова (ДСК).

Како каже, очекује се да ће наредних дана Тачи дати мандат за састав нове владе ДСК-у, па ћемо имати нову владу прве недеље маја, Тиме ће се решити политичка и институционална криза’’, каже Тахири који верује да ће Самоопредељење и Демократска партија Косова бити у опозицији.

Како каже, нова влада имаће тежак задатак да смири тензије и да организује следеће парламентарне изборе који су могући као превремени у априлу следеће године када су, каже, и председнички избори.

Опозиција у Приштини осудила је Куртија због прихватања донације из Србије од 1. 000 тестова за Ковид 19, а Тахири сматра да у ситуацији пандемије таква помоћ добродошла.

‘’Добро је да је Косово добило 1. 000 тестова, али и 100 медицинских радника из Србије. Можда је то симболична помоћ, али је јако значајна јер је стигла одмах и дала резултате у борби против пандемије’’, каже Тахири.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести