Tанасковић: Ердоган без одзива за признавање тзв. Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Рад на промовисању интереса Приштине трајна је инструкција за турске дипломате, али треба озбиљно анализирати зашто је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који ништа не говори случајно, одлучио да баш у овом тренутку најави појачано лобирање за признавање тзв. Косова и то изричито у садејству са САД, рекао је данас бивши амбасадор Србије у Турској и УНЕСЦО, професор Дарко Танасковић.
с
Фото: Youtube Printscreen

Он је предочио да је од доласка Бајденове администрације на власт повећан притисак на државе које нису признале тзв. Косово, а посебно на европске земље, преноси Косово онлајн.

"Грчка је најбољи пример. После стагнирања процеса признавања независности тзв. Косова током последњих година, па и одустајања појединих држава од признавања, претпостављам да ће уследити интензивирање процеса усмереног ка ономе што се назива ''коначним решавањем'' тог отвореног питања које оптерећује Балкан, али без уважавања легалних и легитимних интереса Срба и Србије, или уз минимално козметичко симулирање остварења тих интереса", оценио је професор Танасковић.

Српски дипломата, међутим, не предвиђа масовнији одзив на позиве косовских лобиста, јер многе државе имају своје аутентичне, јаке разлоге због којих зазиру од међународне афирмације косовске независности, иако очекује да ће Турска дипломатија наставити да развија и шири свој фронт лобирања.

"Циљна група Анкаре неће бити само и првенствено муслиманске земље, како би се могло очекивати, већ рецимо и немуслиманске азијске и афричке државе, са којима је Турска последњих година успоставила и проширила пре свега економску сарадњу. Ипак не очекујем да ће у том лобирању Турска бити претерано успешна", оценио је Тансковић.

Он је навео да је Ердогану било згодно да пред посету северном, турском делу Кипра, непризнатом од целе међународне заједнице, најави да ће са Бајденом удружити снаге у вези са убрзањем процеса признавања једностране косовске државности.

"Тек ћемо видети колико ће пажње бити посвећено тзв. Косову на претрпаној агенди септембарског сусрета Бајдена и Ердогана у Њујорку. Међутим, опрез је више него нужан", упозорио је професор Танасковић.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести