Танјуг у Дечанима: Радови стали, тишина се вратила, стрепња остаје

ДЕЧАНИ: Радови на изградњи магистралног пута Дечани-Плав, у непосредној близини заштићене зоне, једне од четири светиње на Косову и Метохији које су под заштитом Унеско, обустављени су на захтев владе у Приштини, а архимандрит и игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић каже да се у манастирском комплексу поново могу да осете мир и тишина и да таква атмосфера треба да влада око таквих светиња.
Decani, crkva
Фото: Dečani, foto: Privatna arhiva

Радови ће, како је раније објављено, бити обустављени до проналаска коначног решења, а игуман Јањић за Танјуг, чија је екипа са стручним тимом Републичког завода за заштиту споменика Србије посетила задужбину Стефана Дечанског и цара Душана, каже да се решење може наћи једино у оквиру закона и понавља да је то је чврст став не само Српске православне цркве, већ и представника међународне заједнице.

Јањић, стога, очекује да влада у Приштини поступи у складу са законом који, подсећа, не дозвољава да се у оквиру заштићене зоне гради магистрални транзитни пут, а од међународних представника да, како каже, подсете косовске институције да се у супротном не може разговарати ни о чему нити доносити решења.

"У тој зони може да постоји само локални пут са ограниченом брзином кретања. Пре тога треба да се заврши заобилазни пут који је започет по одлуци косовске владе 2014.године за тешки и транспортни саобраћај, пошто је реч о међународном путу до Црне Горе", наводи Јањић.

Упитан да ли је био у комуникацији са представницима власти у општини Дечани или Приштини око радова на деоници која би у дужини од пет километара повезивала Дечане и Плав , Јањић каже да манастир није у позицији да ишта одлучује, али да постоји закон који забрањује одређене активности као што је изградња магистралних, транзитних путева и индустријских објеката у заштићеним зонама.

“То су ствари које су по закону забрањене. Чињеница да дижемо глас у одбрану закона је апсурдна јер косовске институције, које постоје да би штитиле законе, нарушавају те исте законе", наводи Јањић.

На критике локалне власти да само узбуњује јавност и да се противи економском развоју општине, игуман Високих Дечана одговара да манастир нема ништа против да се влада у Приштини врати пројекту из 2014. године и градњи обилазног пута који би, сматра Јањић, био вишеструко користан за општину.

Игуман напомиње да се манастир суочава и са другим проблемима и указује на неиспуњавање одлуке Врховног и Уставног суда Косова и да још увек нису регистрована 24 хектара манастирске земље, која су додељена после 16 година судског процеса и призната као манастирско васништво.

"Активно радимо на томе и надамо се да ће то бити урађено јер је то обавеза локалних институција, каже Јањић.

Из Републичког завода за заштиту споменика упозоравају да би изградња магистралног пута у заштићеној зони вишеструко угрозила светињу из 14. века и променила карактер читавог простора, а пролазак тешких возила у близини манастира производио би вибрације које дугорочно могу да оштете статику манастира.

Директорка Завода Мирјана Андрић истиче да је та установа још 20.јуна послала писмо генералној директорки Унеска Одри Азуле уз посредство наше амбасаде у Паризу, те да се очекује да ће Унеско до краја месеца изаћи са мишљењем поводом случаја са Високим Дечанима.

Радови још увек нису у заштићеној зони, али то може да се деси сваког дан. То што су одложени радови не значи да неће бити настављени после 10 дана", каже Андрић.

Она поздравља иницијативу за формирање посебног тима за заштиту српске баштине на просторима на којима живи српски народ уз оцену да тим треба да чине људи из различитих струка и дипломате.

‘’Битно је да то буде што мањи тим и самим тим што ефикаснији.

Има много наших споменика који су угрожени, а зато један од првих задатака те радне групе требали да буде листа угрожених споменика по приоритетима и да се у складу са тим доносе одређене одлуке’’, сматра Андрић.

Српске светиње на КиМ су годинама на мети покушаја да се присвоје и представе као косовско наслеђе, а Јањић подсећа тзв. косовски устав признаје СПЦ као власника цркава и светиња, али да јој оне не припадају само по нечијој одлуци, већ да о томе сведоче бројни историјски документи и сведочанства.

"Тако да је апсолутно апсурдно то доказивати. Веома је лоше што се негира историја и карактер ових светиња јер ми не негирамо историју Албанаца нити узимамо нешто што је њихово", каже Јањић

Како каже, покушаји да се избрише историја додатно делегитимизују оне који заступају такве идеје и показују да спроводе процес који води етничком и културном чишћењу који је неприхватљив за Европу 21. века.

Истиче да је важно да се објављује што више аутентичних докумената, истичући да Високи Дечани имају огромну архиву, као и да се документа о том манастиру чувају и у Београду, Венецији, Дубровнику...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести