Тегелтија: Данас у БиХ стиже нова количина вакцине из Србије

САРАЈЕВО: Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да данас у БиХ стиже још једна количина вакцина коју је Влада Србије донирала Босни и Херцегивини.
sarajevo pixa
Фото: pixabay.com

"Морам да се захвалим Влади Србије, председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, на помоћи који су пружили БиХ и другима у региону, када је реч о снабдевању вакцинама. Данас у БиХ долази још једна количина вакцина коју је Влада Србије донирала БиХ", рекао је Тегелтија на "Тирана економском форуму", на којем је учествовала и премијерка Србије.

Иначе, председник Александар Вучић је 2. марта у Сарајеву уручио 5.000 вакцина БиХ, као донацију Србије.

Тегелтија је исказао разочарење, које је, каже, не само његово лично, већ свих грађана у БиХ, због тога што је тзв. глобални систем набавке вакцине показао неоправдан висок ниво неефикасности.

"Да није помоћи Србије и интервенције коју је направила влада РС, БиХ би практично остала без вакцина. Верујем да ће процес набавке вакцине кроз систем са ЕУ профункционисати и да ће се на крају ипак показати успешним", рекао је Тегелтија.

Додао је да је разочаравајуће што је вакцина од глобалног добра прерасла у борбу која се на тржишту обавља под врло нефер условима.

"Можда ми из мале земље тешко да то можемо да разумемо, али на том плану смо морали да направимо много више.. Уз честитке земљама, пре свега Србији, које су то боље разумеле од нас и успеле за грађане да обезбеде много већу количину вакцина", рекао је Тегелтија.

Уговор БиХ и Турске за аутопут Сарајево - Београд 16. марта

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је данас да ће у циљу бољег повезивања са суседима БиХ са Турском 16. марта потписати уговор који ће омогућити изградњу аутопута са Сарајево - Београд.

"Тај инфраструктурни пројекат треба пре свега да омогући боље повезивање наших економија, грађана", рекао је Тегелтија током "Тирана економског форума", на којем је учествовала и премијерка Србије Ана Брнабић.

"Мој позив је да се боље повежемо инфраструктурно, да нам привреде боље сарађују, да олакшамо трговину између наших земаља и сугуран сам да ће нам то свим донети велике бенефите", рекао је Тегелтија.

Потребно је, каже, да регионална сарадња буде успешнија, чиме ћемо показати и да региона економски и на сваки други начин припада Европи.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести