ТЕЛЕКОМ ЛАНЕ УПЛАТИО У РЕПУБЛИЧКИ БУЏЕТ 4,8 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА Неће моћи да добије државну помоћ ако се бави медијима

БЕОГРАД: Телеком Србија је 2020. године у буџет Србије уплатио 1,5 милијарди динара, 2021. године три милијарде, а прошле године 4,8 милијарди динара, изјавио је данас министар информисања и телекомуникација у Влади Србије Михаило Јовановић.
Танјуг/З. Жестић
Фото: Танјуг/З. Жестић

Он је у Скупштини Србије, где се расправља о аманданима на предложене медијске законе, одговарајући на критике опозиционих посланика о пословању Телекома, рекао да за разлику од ових година Телеком Србија 2011. и 2012. године у републички буџет није уплатио ниједан динар.

Истакао је да се очекује даљи успех ове компаније и подсетио на податке Агенције за привредне регистре (АПР) према којима је Телеком Србија најуспешнија српска компанија.

"У извештају за прошлу годину АПР је навео да је Телеком четврти по оствареној нето-добити у Србији, после три компаније које су у страном власништву", рекао је он.

Додао је да пошто се поставља питање уставности како се Телеком бави медијима, ова компанија то све ове године ради по Уставу и по закону.

Телеком неће моћи да добије државну помоћ ако се бави медијима

Јовановић је изјавио данас да ће се прихватити амандман који се тиче додатних средстава заштите која би требало да обезбеди конкуренцију и слободну тржишну утакмицу у складу са највишим стандардима.

Прихватиће се амандман којим Телеком Србија неће моћи да добије државну помоћ уколико се бави медијима, а Јовановић је позвао посланике опозиције да не обмањују јавност да предложени закони нису усаглашени са Европском унијом.

Он је истакао да, попут више европских земаља, и Србија, односно државни телекомуникациони оператер, има право да равноправно учествује на тржишту.

Јовановић је у Скупштини Србије навео да су у изради медијских закона учествовала медијска удружења, као и међународни партнери и да Влада Србије није ништа урадила на своју руку, нити преко ноћи.

Реагујући на критике опозиционих посланика који су поставили питање да ли су предложена решења у складу са Уставом, он је навео да је Устав из 2006. године изједначио државни и приватни капитал и да су предложени медијски закони потпуно усаглашени са Уставом Србије, медијском стратегијом и одговарајућом европском директивом.

"У 21. веку не можете један телко оператор спречити да се бави медијима. Сада телекомуникациони оператори живе од медија и не може се дозволити да на тржишту државни оператор буде осакаћен и да не може да се бави медијима, а други оператори да то могу да раде", рекао је Јовановић.

У Скупштини Србије у току је расправа о амандманима на Предлог закона о јавном информисању и медијима.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести