Тема „Дневника“: Хертеленди оживљава Бочар и отвара врата деци

НОВИ САД: Дворац Хертеленди у Бочару планирали смо да отворимо још крајем прошле године, али то није учињено из објективних разлога због пандемије коронавируса, али и да нешто не погрешимо у финишу. Сагласио сам се са предлогом да ствари продужимо за који месец, између осталог и због тога што је објекат намењен деци, а уколико се изборимо са пандемијом, деца ће га користити од 1. септембра, каже за “Дневник” председник Покрајинске владе Игор Мировић.
h
Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

Завршили су, додаје, реконструкцију дворца, пре тога променили његову намену, а претходно због промене намене, мењали и пројекат у једној фази, а пре свега изборили се са судским органима да суд омогући приступ објекту ради пројекта изведеног стања, ради дефинисања онога што је затечено и у техничком и грађевинском смислу.

И ево, смештај за сто двадесеторо деце, нова намена је да ће то бити објекат за боравак у природи, на селу за децу предшколског и раног основношколског узраста. У једној смени је могуће да борави 120 деце са малом салом за спортске активности и са смештајним капацитетима, великим теренима на отвореном и са програмом који ће Општина Нови Бечеј уређивати заједно са својим установама, наглашава Мировић.

Како каже, грађевински део радова је завршен и у току су хортикултурни радови, уређења зелених површина и завршни радови.


Биће места за 120 деце, биће то  објекат за боравак у природи, на селу за децу предшколског и раног основношколског узраста


Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајинска влада издвојила је 40 милиона динара за опремање објекта, кухињу, кревете за децу и друге потребне ствари и то ће такође бити завршено у наредних 90 дана, тако да ће дворац бити од јесени да прими децу, а све зависи од пандемије и борбе са коронавирусом, напомиње председник Покрајинске владе.

По његовим речима, упркос томе, спремни су да дочекају децу која ће у близини моћи да посете и Културни центар у Новом Милошеву и Музеј “Жеравица”, као и Арачу, али и Кикинду на петнаестак километара са својим музејима и наравно да бораве на селу.

Да деца виде како изгледа живот на селу, што ће поготово за урбану децу бити изазов. Цео живот ће се одвијати на шест хектара у једном затвореном комплексу, потпуно обезбеђом са видео-надзором. После дужег времена смо за децу из Војводине и свих крајева наше државе смо обезбедили један објекат и због тога сам посебно поносан, поручио је Мировић.


После дужег времена за децу из Војводине и свих крајева наше државе обезбедили смо један објекат и због тога сам посебно поносан(Игор Мировић)


Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

Он сматра да ће то Бочару значити пуно, јер ће Бочар постати место на мапи туристичке понуде за школски туризам.

У Бочару радимо и спортску салу, која ће такође бити готова за најдуже три месеца за потребе локалне заједнице, оних који живе у Бочару, за децу, омладину, спортисте, а Бочар ће постати место из којег ће млади у будућности носити успоемене, а све ће то помоћи да место опстане и преживи, тако ће хиљаду становника Бочара имати један објекат са којим ће моћи да се поносе, наводи Мировић.

У дворцу Хертеленди, који је изграђен у Бочару почетком двадесетог века, до 2005. године радила је психијатријска болница. По исељењу болнице, објекат је био препуштен пропадању.

На иницијативу општине Нови Бечеј, током 2011. године започети су радови на санацији, адаптацији и доградњи објекта који су требали да промене намену објекта у објекат за смештај и рад са децом са сметњама у развоју, наводи Мировић.

По његовим речима, инвеститор радова била је општина Нови Бечеј, финансијер радова Фонд за капитална улагања АП Војводине.

Извођач радова био је „Гарди“ доо Нови Сад, а стручни надзор над пројектом спроводио је Инстититут  за безбедност и сигурност на раду – ИБС, казао је Мировић.

Он додаје да је тада уговорена вредност пројекта износила скоро 158 милиона динара, међутим, до реализације пројекта није дошло јер радови нису извођени у складу са планом, наплаћени су радови који нису били изведени, те је уговор раскинут 2014. године.

Фото: Dnevnik (R. Hadžić)


Замишљено је да се цео живот одвија на шест хектара у једном затвореном комплексу, потпуно обезбеђеном видео-надзором


У складу са уговором и испостављеним ситуацијама овереним од стране надзора, инвеститора и извођача радова, Фонд за капитална улагања АПВ је платио укупно 81,5 милиона динара. У току реализације уговора, Фонд за капитална улагања АПВ, као финансијер пројекта, услед уочене лоше реализације пројекта, захтевао је ванредни пресек  стања изведених радова од инвеститора општине Нови Бечеј. Након више таквих захтева, инвеститор је доставио извештај у коме су исказане неправилности у реализацији пројекта- каже Мировић.  Од тог времена, до 2019. године, делимично реконструисан објекат поново је напуштен и препуштен пропадању, навео је Мировић.

Како би формирали нови вишенаменски комплекс, Покрајинска влада је 2019. године подржала иницијативу општине Нови Бечеј, и преко Управе за капитална улагања АП Војводине определила новац за финансирање израде техничке документације за реконструкцију и доградњу постојећих објеката и изградњу нових објеката у оквиру комплекса дворца Хертеленди у Бочару и техничку контролу исте, каже Игор Мировић.                         

Маша Стакић

Фото: РХаџић/ Покрајинска влада

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести