Тема „Дневника”: Кампања за београдске изборе узима замах

„У понедељак, 15. јануара, биће одржана седница Председништва СНС-а на којој ће се разговарати о листи кандидата за београдске изборе“, најавио је председник Извршног одбора напредњака Дарко Глишић.
Vučić daje izjavu nakon sednice Predsedništva SNS Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Међутим, по свему судећи јавност неће сазнати имена тог дана, осим ако председница Скупштине Србије Маја Гојковић тада не распише изборе за престоницу. Јер, како понавља Глишић, у понедељак ће бити утврђени јасни критеријуми за саму листу и редослед на њој, али ће детаљи бити обелодањени када се избори распишу, што је, каже и логично.

На тој седници ће се утврдити јасна задужења у кампањи за сваког члана Председништва и најистакнутије функционере, као и активисте странке. Осим за Београд, биће формиране и листе за изборе у Бору, Аранђеловцу и Севојну, који ће бити одржани у исто време. Глишић понавља да ће СНС у кампањи, пре свега, презентовати постигнуте резултате и понудити јасну визију.

„Да се не дозволи повратак у прошлост, у време када су, пре свега у Београду „харачили” људи попут Драгана Ђиласа, Александра Шапића, Мирослава Мишковића и свих осталих из те тајкунско-лоповске коалиције, који су само по лошем познати грађанима Београда. Грађани Београда и оне општине које су могле да осете њихову владавину још увек осећају финансијске трауме из времена владавине Ђиласа, Шапића, Мишковића, Јанковића, Јеремића, Шутановца и њима сличних“, нагласио је Глишић.


Жене без кандидатуре

Избори за београдску скупштину би требало да буду расписани у данима од  17. јануара, најкасније 1. фебруара, а биће одржани између 4. и 18. марта. Раније је као највероватнији спомињан „средњи датум” – 11. март.

За сада нема ниједне кандидаткиње за градоначелницу Београда. Стога се не искључује могућност да би на овим изборима адут СНС-а могла бити жена, и то нестраначка личност.

На прошлим изборима напредњаци су наступили с листом „Александар Вучић – Будућност у коју верујемо”. Тада су освојили 43,62 одсто гласова, односно 63 мандата – од 110 укупно. У Скупштину града ушли су и ДС с 22 одборника, који их сада има 16. Коалиција СПС–ПУПС–ЈС-а има 16, а ДСС је ушао у Скупштину с девет одборника, да  би остао само на једном јер је већина прешла у Самостални ДСС или СНС.


Он очекује да грађани вреднују „рад и резултате, а не лоповлук и пљачку, и да знају да одвоје ружну прошлост од будућности за коју треба да се изборе”, да ће на основу тога донети одлуку на изборима у марту и „пружити подршку листи СНС-а”.Иако јавност с највећим интересовањем ишчекује да сазна име личности коју ће СНС кандидовати за првог човека престонице, то се, како ствари сада стоје, неће десити пре избора. Из онога што говоре лидер СНС-а Александар Вучић и страначки функционери, може се закључити да су напредњаци остали верни ранијој најави да ће на изборима наступити с тимом. Таквом закључку у прилог иде и име листе с којом ће наступити СНС и мањи коалициони партнери, а које је надавно обнародовано – „Александар Вучић – Зато што волимо Београд”.


Могу ли Бели и ДЈБ?

Покрет ДЈБ позвао је јуче Луку Максимовића Белог, „Двери” и Инцијативу „Не да(ви)мо Београд” на разговор о сарадњи за београдске изборе. Тврде да сви они заједно чине „истинске опозиционе политичке организације”.

„Ствари око који се слажемо су много важније од ствари око којих се не слажемо. Избори у Београду не решавају спољнополитичке проблеме већ комуналне”, саопштава ДЈБ.

Дан пре него што јетвај предлог упућен, Максимовић, алијас Бели Прелетачевић, на „Твитеру” је окачио слику уз кратак потпис: „Ратови звезда”, а на којој себе представља под именом Лука Скај Воркер, алудирајући на лик из „Звезданих ратова” – Лука Скајвокера. Тако се Џедај Прелетачевић у свом филму појавио с паролом „Сиротиња узвраћа ударац”.


За сада је једино познато ко се од имена спомињаних у ранијим спекулацијама неће наћи на листи. Пошто је Вучић рекао да међу кандидатима неће бити никог од министара, нити чланова његовог кабинета, то значи да Небојша Стефановић и Никола Селаковић неће водити престоницу у наредне четири године. Спекулише се о тме да би носилац могао бити један истакнути интелектуалац с којим се разговара. Срж нестраначког дела би, како тврде упућени, требало да чини петнаестак људи. Оно што се за сада зна је да ће се на листи од 110 имена наћи познати београдски тројац Синиша Мали, Горан Весић и Милутин Фолић, као и глумац Светислав Буле Гонцић, прослављени кошаркаши Горан Грбовић и Небојша Илић. 

Очекује се да с њима буде и уметница Аја Јунг, али и друга прослављена имена. Медији потенцијалне одборничке кандидате траже и међу ванстраначким личностима које су биле на списку 650 познатих личности које су прогласом „За бољу Србију” подржали кандидатуру Александра Вучића на председничким изборима, па се тако спомињу и Бранко Милићевић Коцкица, бивши кошаркаш Милан Гуровић, глумац Лазар Ристовски. Подршку су потписали и певачи Дејан Матић, Мерима Његомир, Светлана Ражнатовић, Жељко Самарyић и Неда Украден, али судећи по досадашњој пракси кандидовања, они се неће наћи на одборничкој листи.

Док се име кандидата напредњака за првог човека престонице и не назире, остале странке, насупрот њима, углавном највише говоре о кандидатима за градоначелника. Тако су СПС и ЈС кандидовали за првог човека Београда министра рударства и енергетике Александра Антића, који је својевремено био и председник градске скупштине. Радикали су још крајем јуна прошле године саопштили да је њихов кандидат Миљан Дамјановић, председник Градског одбора странке и народни посланик. Самостално на изборе излази и ЛДП, који ће „конкурисати” с именом лидера Чедомира Јовановића.

Демократска странка је саопштила да је председник партије Драган Шутановац њихов кандидат за градоначелника. У његову корист је од кандидатуре одустала Весна Ракић Водинелић, након што је Нова странка одлучила да наступи на заједничкој листи с ДС-ом.

Покрет слободних грађана Саше Јанковића подржао је кандидатуру бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа., као и Народна странка Вука Јеремића и Левица Србије Борка Стефановића. Председник новобеоградске општине Александар Шапић најавио је такође своју кандидатуру за градоначелника.   

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести