Тема ”Дневника”:  Листа учесника на београдским изборима се шири

За сада је још увек непознато када ће се ићи на биралишта у Београду, али једно је сигурно, март је крајњи рок када они морају бити одржани. Што се више ближи крај мандата београдске власти, политичке странке жешће улазе у политичку битку за главни град.  Стога и не чуди што је једна од кључних порука са прославе деветогодишњице оснивања Српске напредне странке била везана за ову изборну утакмицу.
1
Фото: Dnevnik.rs

" Победите у Београду убедљиво, баш зато што мисле да су већ победили, победите радом, а не лажима и крађама-  поручио је председник Србије и лидер напредњака окупљенима на прослави и истакао да је резултат његових противника нула, називајући их губитницима. “Они нису толико пута отишли на посао у Београду, колико сам ја фабрика отворио, о километрима пута да не говорим и немојте да их мрзите, не одговарајте мржњом, већ радом и будите неустрашиви јер имате резултате”, рекао је Вучић, који је на једном од недавно одржаних страначких скупова поручио члановима своје странке да ће ово бити последњи избори на којима ће листа носити његово име.

Како је Вучић подсетио, СНС је снагу и величину изградила на победама, али и на поразима из којим је учила и мењала се. Казао је да је СНС губила  у прошлости и то некад убедљиво, али да је то чинила уз особину коју нису имали други, а то је да је учила из пораза, мењала се, није кривила другог него себе, знала да је то једини начин да буде јача и постане што је данас - победница. « 

Побеђујте, али радите, мењајте се, учите  »- поручио је Вучић страначким саборцима. Додао је да је странка, на девету годишњицу постојања, јача и да је досегла историјски максимум у истраживању јавног мњења, који је било која странка имала од увођења вишестраначког система у Србији. Рекао је да не преноси резултате истраживања јавног мњења да би се чланови СНС улењили, већ да се даље боре за земљу још снажније, јаче, брже и боље, него што су чинили до сада.

Вучић је искористио прилику да поздрави и коалиционе партнере, који су, каже, прихватили терет проказаних и прогоњених. Напредњацима се обратио и стожерни партнер -  лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић који је рекао да је Србија вођена СНС – ом остварила велике позитивне промене, али да и поред тога  једва чека нове изборе.

“ Пред нама су београдски избори, али ја сам се ужелео избора и зато једва чекам да  Вучић одлучи да се иде на изборе- рекао је Дачић и додао да му је лидер СНС веома драг, али да му је још дражи када види ко га све напада. “

“ Ви се зовете напредњаци, ако се ви тако зовете, онда су ови други који вас нападају “назадњаци”- оценио је Дачић. Према његовим речима, Србија је данас поштован партнер у целом свету и то је била кључна тачка за уједињење СПС и СНС - а.”

Док коалициони партнери из власти славе јубилеје и најављују да је њихово јединство и даље неупитно, дотле на опозиционом делу политичке сцене још увек траје пребројавање у колико колона ће ове партије наступити на београдским изборима. Неке странке изричито захтевају наступ у једној колони, али многе партије већ су најавиле ко ће бити њихов кандидат за градоначелника.

Некадашњи челник Београда Драган Ђилас, како се тврди, све је ближи кандидатури, али се и залаже за јединствени наступ опозиције на овим изборима. У сусрет таквој идеји, твреде упућени, не иде његова некадашња странка, те да ДС планира да истакне кандидатуту  Драгана Шутановца. Ђилас је за сада, разговарао само са председником Покрета слободних грађана Сашом Јанковићем.

Пред нама су београдски избори, али ја сам се ужелео избора и зато једва чекам да  Вучић одлучи да се иде на изборе(Ивица Дачић)

Упућени тврде да Вук Јеремић нема амбицију да се кандидује да води град, као и да није одлучио  којег би другог кандидата  подржао. Но, иако нема велике амбиције усмерене ка Београду, Јеремић је испунио своје амбиције ка републичком нивоу, тако што је без избора постао вођа парламентарне странке. Како ствари сада стоје, добио је свој посланички клуб. Изабравши за своју “ десну руку ” председника НПС Мирослава Алексића, који је тренутно у клубу са СДС, али и преко Санде Рашковић Ивић, Дијане Вукомановић, једног посланика странке Велимира Илића, који је Јеремића подржао на председничким изборима, али и Ђорђа Вукадиновића који је присуствовао оснивању странке,   већ је обезедио минималних пет парламентараца, неопходних за формирање посланичке групе.


Планови Шапића и Белог

Председник општине Нови Београд Александар Шапић има исти план и више пута до сада је рекао да се ни с ким неће договарати пре избора него тек када резултати буду познати. Лука Максимовић звани Бели Прелетачевић  је, на друштвеним мрежама, рекао да сигурно неће улазити у коалиције пред београдске изборе, те да ће у "пет до 12" објавити да ли ће уопште изаћи на њих.


Покрет слободних грађана Саше Јанковића чешће се изјашњава са киме неће, па тако није прихватио предлог Покрета Доста је било Саше Радуловића о стратешкој сарадњи на изборима. ЂБ  је навео да је подсетио на свој програм за Београд у 20 тачака и понудио ПСГ заједничку листу и заједничког нестраничког кандидата за градоначелника, те оценио да им нису потребни " укаљани људи ", наводећи Драгана Ђиласа, Бориса Тадића и Драгана Шутановца.

Нова странка коју предводи Зоран Живковић још раније је истакла своју кандидаткињу за градоначелницу – Весну Ракић Водинелић.  Није још увек  познато коме је председник СДС Борис Тадић најближи од потенцијалних кандидата за градоначелника.


Ко хоће, а ко неће

Напредњаци и даље не откривају име свог београдског фаворита. Раније су говорили да ће на изборе изаћи са целокупним тимом и програмом за главни град, пошто се градоначелник бира тек касније у Скупштини Београда, а не на непосредним изборима. Вучић је још раније најавио да међу кандидатима сигурно неће бити актуелни челник Београда Синиша Мали, о кога се, како је рекао, таквом изјавом  огрешио због притиска јавности, везано за афере "24 стана у Бугарској" и  Савамалу. Већ дуго се спекулише да ће први на листи напредњака бити генерални секретар у Председништву Србије Никола Селаковић, а можда и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.  Медији су спекулисали и да ће Српска напредна странка предложити  жену за челну фотељу у Београду, те да ће она " вероватно  бити нестраначка личност".

Шеф градске организације СПС - а Никола Никодијевић недавно је изјавио да је Социјалистичка партија Србије спремна је да на београдске изборе изађе на једној листи са СНС-он, али и посебно са својом листом. Истиче да ће коначна одлука зависити од процене двојице председника, Александра Вучића и Ивиче Дачића, шта је сврсисходније за коалицију.


Спекулисало се да се према комбинаторици, у којој би ДС био стожер окупљања, налази и Покрет “Не давимо Београд”. То је, додуше, једна верзија приче, док са друге стране стиже одговор Покрета да они немају “о чему да причају са Демократском странком”.

Лидер ЛДП –а Чедмир Јовановић раније је најавио да ће бити кандидат за градоначелника. Њега ни Левицу Србије, која ће такође учествовати, нико од опозиционара није звао на договор.


Где је Тома?

У обраћању на скупу посвећеном јубилеју странке Вучић је казао да је долазећи на скуп пребирао по глави моменте с почетка странке и да се сетио Бране Црнчевића, који је једнако значајан за странку као Томислав Николић, а који је казао да сви ми дугујемо деци, да будемо потомци, да би били преци. Медији су приметили да Николића није било у суботу међу партијским члановима на Ташмајдану. Но, он и Вучић били су  заједно у Крагујевцу  током преподнева на молебану и комеморативној манифестацији Велики школски час, којом је обележено сећање на стрељање цивила 21. октобра 1941.


И радикали спремају самосталан наступ, а желе на месту градоначелника да виде свог посланика Миљана Дамјановића. Недавно основан Покрета обнове Краљевине Србије размишља да за градоначеницу кандидује бившу челницу ДХШ Олгицу Батић.

Председници “ Двери” и “ Здраве Србије ” Бошко Обрадовић и Милан Стаматовић озваничили су  сарадњу, а у коалиције ће ићи, како тврде, само са партијама са истим вредностима. “ Двери ” су већ најавиле да су отворени за сарадњу са свима који "нису кокетирали са СНС", да јесу за заједничку борбу за фер и демократске изборе и слободу медија, да су расположени за разговор и о ширем блоку за изборе у Београду, али са њиховим идејама.

Светлана Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести