ТЕМА „ДНЕВНИКА”: Суботица магнет за инвеститоре

Година рада Владе Републике Србије у мандату премијерке Ане Брнабић биће обележена у четвртак у Суботици.
bogdan laban
Фото: Dnevnik.rs

Премијерка ће у том граду на северу Војводине обићи неколико локација с градоначелником Суботице Богданом Лабаном и министрима. Њена посета ће бити завршена на Палићу конференцијом за новинаре на којој ће председница Владе и ресорни министри представити резултате рада у првој години рада и приоритете за наредни период.

Суботица с великом задовољством очекује председницу Владе и министре с којима, како то за „Дневник” наводи градоначелник Богдан Лабан, локална самоуправа има одличну сарадњу. На наше питање шта мисли зашто је баш Суботица изабрана за место обележавања године рада Владе Ане Брнабић, градоначелник оцењује да је један од разлога и та одлична сарадња, али и то што је Суботица примерна локална самоуправа у Србији и лидер у привлачењу инвестиција. Томе доприноси спремност градске администрације да на време припреми неопходне услове за долазак инвеститора, с друге стране, како градоначелник напомиње, и сам географски положај града, близина границе с Европском унијом и ослоњеност на Коридор 10 погодују доласку инвеститора.

Фото: Dnevnik.rs

На питање шта Суботица нуди инвеститорима, Лабан наводи да град пре свега нуди у закуп градско грађевинско земљиште у јавној својини намењено за отуђење по цени мањој од тржишне, или без накнаде у складу с условима који су прописани Уредбом о условима, начину и поступку под којима се грађевинском земљиште у јавној својини може отуђити или дати у закуп по цени мањој од тржишне или без накнаде. Основни услов које је неопходно да инвеститор испуни је обавеза новог запошљавања радника на неодређено време, и то у висини од један одсто од укупног броја радника запослених у привреди града. Износ умањења тржишне вредности цене за инвестиционе пројекте не може бити већи од очекиваног износа увећања јавних прихода по основу реализације те инвестиције у периоду од пет година од почетка њене реализације.

Фото: Dnevnik.rs

Градоначелник Лабан каже да су инвестиције у Индустријској зони значајно допринеле отварању нових радних места и смањењу незапослености у Суботици, која је, по проценама, сада испод осам одсто. Осим тога, те инвестиције су позитивно утицале и на трансфер нових технологија, знања и развој малих и средњих предузећа. Компаније су значајно допринеле и томе да се наплатом пореза на зараде и имовину, које по закону убирају локалне самоуправе, у градски буyет слије више новца.

Инвестиције у Индустријској зони значајно су допринеле отварању нових радних места и смањењу незапослености у Суботици, која је, по проценама, сада испод осам одсто (Богдан Лабан)

Економски показатељи на подручју Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу, повољни су. Градоначелник наводи да је укупна робна размена у прошлој години износила више од 1,469 милијарду долара, од тога извоз 751,53 милион долара, а увоз 718,08 милиона, што значи да је у робној размени с иностраним фирмама на нивоу региона остварен суфицит од 33,45 милиона долара. Покривеност увоза извозом је 104,7 одсто. Највећа укупна робна размена остварена је с Немачком, на другом месту је Мађарска, а следе Аустрија, Италија и Француска. Градоначелник Лабан наводи да је велики напредак забележен и у завршавању старих градилишта у Суботици захваљујући финансијској подршци Републичке владе.

– Приближава се крају изградња ипсилон крака, обилазнице око Суботице, започете почетком деведесетих година прошлог века, и радови на Народном позоришту, започети 2006. године. Код обилазнице су у току радови према Бачкој Тополи и Биковачком путу, а реновирање позоришта је ушло у седму и осму фазу. Планирају се и нове инвестиције на Палићу заједничким улагањем града, Покрајине и Републике – напомиње градоначелник Лабан.


Светске компаније у Слободној зони

– У Слободној зони „Суботица” послују познате светске компаније из производне делатности „Сименс”, „Дункермоторен”, „Аметек”, „Норма”, „Континентал”, „Сваровски”, а у Привредној зони „Мали Бајмок”, у којој послује компанија „Гордон–Калцедонија”, у овом тренутку запослено је више од 6.000 људи – истиче Лабан. – Сада планирамо проширивање капацитета Индустријске зоне за шта је новац обезбеђен


Владина Канцеларија за сарадњу с медијима је саопштила да ће Ана Брнабић започети посету обиласком немачке компаније „Норма група”, која је од почетка свог пословања у Србију инвестирала више од 32 милиона евра. Председница Владе ће затим, с министрима просвете, науке и технолошког развоја и државне управе и локалне самоуправе Младеном Шарчевићем и Бранком Ружићем посетити Хемијско-технолошку школу, познату по развијеном ученичком предузетништву. Посетиће и Апотеку „Суботица”, где ће се уверити у функционисање система еРецепт и централизоване апликације јединствене листе чекања. Том обиласку ће присуствовати министри Златибор Лончар и Бранко Ружић, као и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.                        

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести