Теодосије: Приштина застрашује и хоће да "дисциплинује" север 

БЕОГРАД: Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије најоштрије је осудио употребу силе на северу Косова и Метохије од стране припадника РОСУ, истичући да овакви потези још више дестабилизују иначе тешку безбедносну ситуацију у покрајини.
vladika teodosije, Tanjug
Фото: Tanjug

"Без обзира на стварне мотиве ове акције, упади у куће при којима су цивили, жене и деца застрашивани, ломљење намештаја и нескривена бруталност показују да је намера Приштине била пре свега да застраши наше становништво и демонстрира силу. Посебно осуђујемо и употребу силе против припадника УНМИК-а", наводи се у саопштењу владике Теодосија, пренела је ТВ Храм.

Док, како додаје, Приштина игнорише гажење владавине права и институционални терор који општина Дечани примењује против манастира Високи Дечани, одбијајући извршење судске одлуке Уставног суда Косова, претећи манастиру блокирањем пута и протестима на сам празник Вазнесења (6. јуна), "север Косова се дисциплинује бруталном употребном полицијске силе, под изговором завођења реда". 

Епископ Теодосије наводи да овакви поступци нимало не доприносе ни владавини права, нити изградњи међуетничког поверења, већ још више дестабилизују и онако тешку безбедносну ситуацију на Косову и Метохији и "највише иду на руку онима који без икаквог стида упорно заговарају идеју територијалне поделе на етничкој основи".

"Као Црква остајемо чврсто уз свој верни народ, апелујемо на владавину права која треба да се примењује према свима једнако, а не по кључу етничке и верске дискриминације и очекујемо од КФОР-а и међународне заједнице да спрече понављање оваквих немилих догађаја", закључује се у саопштењу владике Теодосија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести