Тепић: САД упутиле ноту упозорења због Тешића

БЕОГРАД: Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић тврди да је амбасада САД-а пре два месеца упутила ноту упозорења Србији у којој се наводи да је деловање Слободана Тешића, трговца оружјем, директна опасност по међународну стабилност и безбедност.
marinika tepić fonet
Фото: FoNet

Нота је, како каже, у октобру лично уручена министру спољних послова Ивици Дачићу.

Она је навела да је Тешић на црној листи САД од 2017. године и да је Министарство финансија САД навело да је уговарао продају оружја тако што је директно или индиректно давао мито и финасијску помоћ званичницима разних држава.

Тепић каже да су из амбасаде САД навели да су забринути због приступа и утицаја Тешића у политичком животу Србије.

"То не иде у прилог препоруци Србије за чланство у Васенарском аранжману који је важан јер њиме контролише систем извора наоружања широм света. Србија годинама преговара за чланство у Васенарском аранжману и управо је због Тешића то немогуће", рекла је Тепић новинарима у Скупштини Србије.

Тепић је поновила да је Слободан Тешић 2013. године био у званичној државној српско-либијској делегацији и да је његова фирма "Карсо" трговала наоружањем за Либију, те да је након тога дошло до отмице двоје службеника у амбасади Србије у Либији, а затим и до убиства амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице.

Министарство спољних послова је већ демантовало везу између ових догађаја.

САД су синоћ саопштиле да је девет особа и неколико њихових компанија додато на тзв. црну листу, јер се повезују са Тешићем, који се од почетка године налази на тој листи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести