Терористи ОВК Гуцати и Нрецај очекују прве оптужнице

ПРИШТИНА: Председник Удружења бивших бораца тзв. ОВК, Хисни Гуцати, изјавио је данас да је Специонално тужилаштво повећало своје активности, што је, како каже, сигнал да би ускоро могле да буду подигнуте и прве оптужнице.
1
Фото: Tanjug

Гуцати, каже, да на то указује и чињеница да је Тужилаштво расписало конкурс за 33 административна службеника и правних преводилаца.

И правни стручњак Антон Нрецај за Зери каже да је до сада упућено више од 200 позива из Специјалог тужилаштва и да би сада требало да уследе оптужнице.

„На основу онога што смо видели до сада, више од двеста људи је саслушано као сведоци или осумњичени, а и недавно убиство заштићеног седока указује да се истражни процес приводи крају и да ће ускоро уследити прве оптужнице против осумњичених за ратне злочине", рекао је.

Нрецај је изразио сумњу у ефикасност и правичност Специјалног суда и тврди да ће ти процеси могли да трају годинама.

"Не верујем да ће овај процес бити брз и правичан, јер су на основу искуства ратних злочина Хашког трибунала у бившој Југославији, процеси трајали годинама или чак децењама", казао је Нрецај.

Коментаришући расписани конкурс за 33 службеника и преводилаца, Нрецај каже да је то знак да се се приводи крају, јер ће се суђења водити на три језика - албанском, српском и енглеском.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести