Тилерсон о Балкану: Етничке да не буду борбене линије

ВАШИНГТОН: Амерички државни секретар Рекс Тилерсон позвао је данас народе на Балкану да напусте "старе анимозитете" како би се одржао мир у региону и поручио да ће САД наставити да сарађују са партнерима у ЕУ како би омогућили стабилност, просперитет и демократију на Балкану.
reks tilerson EPA/VIRGINIA MAYO
Фото: EPA/VIRGINIA MAYO

"Имате прилику да одредите нови ток историје, крвне линије не би требало више да буду линије битке", рекао је Тилерсон у предавању о америчком партнерству са Европом, који је одржао у центру "Вудро Вилсон". 

Он је навео да САД у свету виде да постоји "нова генерација Срба, Хрвата, Албанаца, Бошњака и Косовара и других који ће опростити прошлости, иако не могу никада да је забораве".


САД остају посвећене европској безбедности

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон настоји да увери Европу да САД остају у потпуности посвећене европској безбедности, нарочито у борби против "претњи из Русије", јавља АП. 

На предавању о америчком партнерству са Европом, који је одржао у центру "Вудро Вилсон", Тилерсон је нагласио да би САД биле прве које би реаговале на било какав напад на европског савезника у сладу са клаузулом о обостраној одбрани члана пет НАТО. 

Тилерсон је нарочито критиковао Русију наводећи да су "њене војне интервенције у Грузији и Украјини и мешања у европске изборе и политику" неприхватљиви и недостојни одговорне чланице међународне заједнице. 


"САД признају крхкост Балкана и наставиће да сарађују са партнерима у ЕУ како би довели стабилност, просперитет и демократију у регион. Људима балканских земаља кажемо да напусте старе анимозитете, тако да се мир може одржати", поручио је Тилерсон. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести