Тојо тајерс прави једну од највећих соларних електрана у Србији

Јапанска компанија гума „Тојо тајерс”, која је недавно отворила нову фабрику у Инђији, у присуству председника Србије Александра Вучића, завршава и једну од највећих соларних електрана у Србији. Како сазнајемо, соларна електрана простире се на површини од осам хектара и тренутно је пуштено у рад 8.040 панела.
д
Фото: Тојо тајерс

-  Планиран је завршетак изградње до краја овог месеца, када ће свих 12.900 панела бити монтирано и пуштено у рад. Укупна снага електране износиће 7,2 мегавати и покриваће 10-15 одсто потрошње електричне енергије у производном погону комапније у Инђији. Реч је о би-фацијалним панелима најновије генерације, који обострано апсорбују сунчево зрачење, те су самим тим ефикаснији при производњи струје. Наши соларни панели се постављају на тло, преко носеће челичне потконструкције. Вишкови произведене електричне енергије, које очекујемо у периодима редовног одржавања производног погона, биће предати у мрежу по систему купац-произвођач, за шта смо са ЈП “Електропривредом Србије” склопили уговор. Наша соларна електрана је тренутно највећи купац-произвођач у Србији – речено је за “Дневник” у јапанској компанији “Тојо тајерс”.

Основни мотив, како су појаснили, за изградњу прве сопствене соларне електране икада, за компанију “Тојо тајерс” био је смањење емисије штетних гасова и допринос декарбонизацији привреде.

- Процењено је да ће смањење емисије ЦО2, у периоду експлоатације електране у трајању од 20 година, износити нешто више од 200.000 тона.

Наша соларна електрана је тренутно највећи купац-произвођач у Србији – речено је за „Дневник” у јапанској компанији. Основни мотив, како су појаснили, за изградњу прве сопствене соларне електране икада, за компанију „Тојо тајерс” био је смањење емисије штетних гасова и допринос декарбонизацији привреде
Фото: Тојо тајерс

Поред тога, део потрошње електричне енергије у нашем производном погону биће на овај начин покривено из сопствене производње. На тај начин, смањујемо и оптерећење јавне дистрибутивне мреже – појашњавају у компанији.

Комплекс јапанске компаније у Инђији изграђен је на парцели површине 64 хектара. Основна подела производног комплекса је на: производни објекат, административну зграду и помоћне објекте.

Унутар производног објекта, поред хале са производним погонима, налазе се објекат за пријем сировина и ваљара са једне стране, те лабораторија за тестирање пнеуматика и складиште готових производа са друге стране.

У административној згради су канцеларије, сале за састанке, кухиња и кантина, свлачионице и сервисне просторије. У помоћне објекте спадају портирница са колском вагом, паркинзи, аутобуско стајалиште, надстрешница за бицикле, објекти за складиштење отпада, базени за сакупљање кишнице, пумпна станица за хидрантску мрежу, азотна подстаница, подстаница за природни гас, приводно разводно електро постројење, рекламни тотеми и слично.

У оквиру комплекса, поред фабрике и административне зграде, налазе се и стаза за тестирање пнеуматика дужине 1.690 м.

Фото: Тојо тајерс


У априлу гуме за српско тржиште

Фабрика тренутно има 533 запослених. Имају отворена радна места у већини департмана обзиром да је успостављање система и достизање пуних капацитета у току. Отворена радна места су у департманима: производње, технологије, менаyмента квалитета и инжењеринга.

- Планирамо да од априла ове године испоручимо гуме на европска тржишта, укључујући и тржиште Србије – закључују у компанији.


Подсећамо поред председника Србије Алескандра Вучића недавном отварању фабрике у индустријској зони Североисток присуствовали су и генерални директор корпорације “Тојо тајерс” Такаши Шимицу, амбасадор Јапана у Србији Такахико Катсумата, покрајински премијер Игор Мировић, дире­кторка Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић и председник општине Инђија Владимир Гак.

Јапански “Тојо тајерс” је најавио да ће се у фабрици гума у Инђији на производној линији наћи брендови “Тојо тајерс” и “Нито”.

Извоз компаније како је најављено на почетку радова на градњи фабрике у Инђији 15. децембра 2020. године, биће на нивоу од 240 милиона евра, и биће један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије.

Реч је о инвестицији у вредности од 382 милиона евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србији. Тојо је најавио да ће фабрика у Инђији до 2023. године са око 560 радника производити годишње пет милиона гума.

Представници компаније су, на почетку радова, најавили да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин. Очекује се да ће фабрика годишње производити пет до 10 милиона гума премијум класе.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести