Трећина запослених жели да ради од куће и после короне

БЕОГРАД: Трећина запослених у ИТ фирмама, маркетиншким агенцијама, малим и средњим предузећима желели би да наставе с радом ван канцеларије и након пандемије корона вируса, открило је ново истраживање које је спровео Стартит.
onlajn
Фото: Dnevnik (arhiva)

У анкети спроведеној преко Твитера, 18,5 процената људи су одговорили да се осећају усамљено радећи од куће јер - недостају им колеге.

Резултати су потврдили да запослени желе да сами изаберу локације за рад, а нови тренд је да је 6,1 одсто анкетираних спремно да се пресели из великих градова у унутрашњост и на селу одакле ће радити на даљину.

Нови резултати показују да 55,7 одсто анкетираних жели да бира хоће ли радити у канцеларији или од куће.

Анкетирани су искуство рада ван канцеларије оценили са високом оценом 4,05, а тек сваки девети не жели да настави рад ван канцеларије након пандемије.

Анкета је открила и да је и пре ковида-19 између 26 и 30 посто анкетираних бар један дан недељно у великим градовима радило од куће.

Рачунајући и мања места свих пет дана недељно од куће пре ковида радило је 12,1 одсто анкетираних, а затим је тај број у време пандемије повећан за седам пута.

Више од половине анкетираних одговорило је да је добило неопходну мотивацију и подршку за рад, а да је добило опрему одговорило их је 64,1 посто.

Рад на даљину анкетирани сматрају пре свега уштедом времена које проведу на путу до посла, а највећи проценат као предност наводи бољу концентрацију и фокусираност, као и флексибилност.

Највећи проблем с којим су се суочили је усамљеност, а затим то што осећају да немају ограничено радно време кад раде од куће.

Утисак запослених је да се количина посла који морају да обаве од куће није много променила у односу на рад из канцеларије - 82,3 одсто сматра да раде слично или исто данас, као и пре пандемије.

У Стартитовој анкети било је 53 одсто мушкараца, а 64 одсто анкетираних живи и ради у Београду.

Највише анкретираних, 70 одсто, између је 25 и 40 година, док их у ИТ фирмама ради 30 процената.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести