Трг Република Србија отворен у Буенос Ајресу

БУЕНОС АИРЕС:  Након отварања Парка Република Аргентина у Београду, у Буенос Ајресу је свечано отворен Трг Република Србија, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се на тај начин још једном потврђује посебно пријатељство које веже две земље и два народа, јавио је извештач Танјуга.
Trg Republika Srbija otvoren u Buenos Ajresu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

“Осведочено пријатељство, разумевање и заједничко опредељење наше две земље за очување темељних принципа међународних односа, представљају чврсту базу за даље интензивирање политичког дијалога на свим нивима, као и за развој економске и трговинске сарадње и сарадње на културном, научном и сваком другом нивоу”, поручио је Дачић.

Отварање Трга Република Србија, додао је, доживљава као нову инспирацију и додатни подстицај за даљи свестрани развој односа Аргентине и Србије у будућности као и допринос даљем продубљивању веза народа две земље у чему, нагласио је, значајан допринос има српска дијаспора у Аргентини.

Посебно је захвалио Скупштини града Буенос Ајреса на одлуци да “престижни део аргентинске престонице” назове именом Републике Србија и на пруженој помоћи на реализацији целокупне иницијативе.

На једном од зидова на том тргу налази се и мурал са мотивима Србије и Београда, који су осликали српски уметници, а Дачић је рекао да је циљ да се тиме грађанима аргентинске престонице и свим постиоцима бар делимично дочарамо Србију, њене природне лепоте, културу и историју.

Дачић је изразио задовољство што је иницијатива за сарадњу Београда и Буенос Ајреса заживела и што су у обе престонице отворена јавна места доступна свим грађанима која носе имена Србије и Аргентине.

Заједно са министром Дачићем, трг је отворила Делегација Града Београда, а председник градског парламента Никола Никодијевић је, након отварања, рекао да је овај дан круна сарадње и добрих односа Србије и Аргентине, односно града Београда и града Буенос Ајреса. 

“У Београду смо 26. октобра ове године отворили Парк Република Аргентина, а данас смо присуствовали отварању Трга Република Србија у једном од најлепших делова Буенос Ајреса. Иако смо далеко хиљадама километара заиста постоје посебне везе између Аргентине и Србије” , констатовао је Никодијевић. 

Он је додао да је Аргентина велики пријатељ Србије и земља која је деценијама уназад, кад год је било најтеже, увек била уз Србију. 

Како Делегација Града Београда заврша званичну посету Буенос Ајресу, Никодијевић је рекао да је делегација са представницима главног града Аргентине, разменила искуства и знања која ће бити корисна за грађане Београда. 

“У Буенос Ајресу смо разменили доста добрих и корисних искустава. Верујем да је ово само један од корака и да ће у годинама које су пред нама односи два града и две земље наставити да се развијају. Ми смо позвали град Буенос Ајрес да 2018. или 2019. године буду наши гости и да тада организујемо Дане Буенос Ајреса у Београду како би се наши грађани боље упознали са историјом, кутуром и обичајима Аргентине”, навео је Никодијевић. 

Он је закључио да постоји доста заједничког змеђу два града и два народа, те да верује да је сада остварен само један од корака за још бољу сарадњу у будућности. 

Отварању трга су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, као и званичници града Буенос Ајреса. 

Свечаном отварању Трга Република Србија присуствовали су и амбасадорка Србије у Аргентини Јела Баћевић, потпредседница Скупштине Буенос Ајреса Кармен Пољедо, министар за урбанизам у Влади Буенос Ајреса Едуард Макиавели, епископ Јужноамеричке православне цркве Кирило, као и бројни представници дипломатског кора и дијаспоре. 

На месту где се налази трг постављене су две табле с натписом Трг Република Србија. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести