Тужилаштво БиХ неће спровести истрагу о злочину над Србима у Приједору

САРАЈЕВО: Тужилаштво БиХ донело је одлуку да не спроводи истрагу у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности на подручју Приједора 30. маја 1992. године, преносе Независне новине сазнање Срне.
biH
Фото: pixabay.com

Некадашњи Центар јавне безбедности Бањалука поднео је 28. септембра 2010. извештај о нападу на Приједор против Асима Мухића, Кемала Алагића, Јасмина Блажевића, Ферида Делкића, Халима Мешића, Едина Чајића, Мерима Чаушевића, Славка Ећимовића, Суада Карагића, Изета Мешића и Неџада Бабића.

Они су сумњичени да су починили кривична дела ратни злочин против цивилног становништва, против рањеника и болесника, против ратних заробљеника и кривично дело организовање групе људе и подстрекавање на чињење кривичних дела геноцида, злочина против човечности и ратних злочина.

Према сазнањима Срне, извештај је теретио Мухића, Алагића, Ећимовића, Мешића и Карагића да су планирали, покренули, наредили, учинили и подстрекавали чињење кривичног дела ратног злочина над цивилним становништвом, насељима, припадницима Војске Републике Српске и лицима заштићених међународним правом.

Кривична дела извршена су над 39 лица српске националности и то 20 припадника Војске РС (осам је убијено, осам рањено и четворо заробљено) и 19 цивила (шест убијено, 13 рањено).

У образложењу Тужилаштва БиХ наведено је да је прикупљена обимна документација и саслушан велики број особа, али да резултати спроведених анализа "неспорно указују да нема основа сумње, јер нема доказа да се заиста десио ратни злочин".

Независне наводе да је у тадашњем извештају, уз бројну документацију и изјаве свједока о убиствима и заробљавању војника и цивила 30. маја 1992, између осталог, документован и напад на полицијску станицу и возило санитета, што додатно доказује апсурдност образложења Тужилаштва БиХ, које је, како се наводи, 11 година анализирало достављену документацију да би на крају донело одлуку да се истрага не спроведе.

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести