Тузлански кантон финансира повратак више Бошњака, него Срба

САРАЈЕВО: Влада Тузланског кантона, у БиХ, одлучила је да финансијски подржи повратак 30 Бошњака и двоје Срба, саопштио је Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, који матра да је таква одлука неприхватљива, јер у том кантону ионако живи већиско бошјачко становништво.
tuzla pixabay
Фото: pixabay

Комисија за одабир и предлагање корисника грант средстава Владе Тузланског кантона повратак 30 Бошњака и двоје Срба биће финансирано средствима кантоналног буџета, која су предвиђена за подршку повратка прогнаних.

Ова одлука је објављена на званичном сајту владе, а Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ сматра невероватним будући да је, како кажу, реч о кантону који важи као "оличење мултиетничности".

Сматрају, наиме, да је таква одлука невероватна јер ће средства бити издвојена за повратак народа којег у том кантону, иначе, има преко 90 одсто.

Подсећају да је, на пример, од 251 државног службеника у Влади Тузланског кантона само четворо Срба, и да је од 196 намештеника само троје из српског народа.

"Уместо да се Влада Тузланског кантона потруди да испоштује Уставом загарантована права Србима на пропорционалну заступљеност у органима власти, да помогне обнову српских села, да спречи сечу шуме у власништву Срба, овим актом Комисија Владе Тузланског кантона исмејава Анекс 7 Дејтонског споразума, сме се у лице српском народу, и на посредан начин поручује Србима да немају шта да траже у Тузли ни у Тузланском кантону", поручују из поменутог одбора у саопштењу које је потписао председник Ђорђе Радановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести