Тзв. Косово у УН нема столицу и није међународно признат ентитет

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је у складу са ситуацијом на терену, чињеницама и ставовима најрелевантнијих институција, попут УН, али и понашањем Приштине према сопственим актима, поптуно јасно зашто уз Косово или војску Косова мора да стоји реч такозвано.
 b
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, arhiva

Брнабић је то рекла на 101. семинару Роуз Рот који у наредна три дана у Дому Народне скупштине организује Парламентарна скупштина НАТО.

На питање парлементарке из Северне Макредоније зашто говори такозвано Косово, премијерка је подсетила да Пришитна не поштује ни своје акте, а ни Бриселски договор, додајући да је неразумно очекивати да се иде у преговоре о другом споразуму када ни девет година након првог нису испунили обавезе.

Све сто сам говорила (тзв) у складу је са стиуацијом на терену како је Косово виђено од стране најрелевантнијих међународних организација као што су УН, али и преко 50 одсто чланица УН које нису признале и прихватиле једнострано признату независност наше покрајине, одговорила је Брнабић на семинару којем присутвују и бројни парламетарци из Норвешке, Турске, Швајцарске, Лускембурга, држава насталих распадом СССР-а, као и из региона.

Не прихватамо и не признајемо једнострано прогалшену независнот Косова, то није у складу ни с нашим Уставом ни Резолуцијом 1244 (СБ УН), рекла је она.

Премијерка је нагласила да Косово у УН нема столицу и није међународно признати ентитет у складу с међународним нормама.

Према њеним речима, потпуно је јасно зашто се говори на тај начин.

Потпуно је јасно и то да је Београд искрено посвећен дијалогу с Приштином, да сматрамо да је немогуће доћи до договора о нормализацији, узајамно прихватљивог и дугорочно одрживог решења, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да морамо да се окренемо будућности, да видимо како такве ствари да превазиђемо и обезбедимо дугорочан мир и стаблност без којих нема бољег квалитета живота.

И када премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да му дијалог није један од приториета, већ радна места, плате и квалитет живота, то првенствено значи дијалог с Београдом, јер без решења нема ни стаблности, ни отварања радних места, ни просперитета, казала је премијерка.

Брнабић је рекла да Приштина и код оснивања војске није поступила у складу са својим интерним актом - уставом који јасно каже да ако се такве ствари дешавају морају да имају подршку Срба, а Србе нико није питао.

Толико о тој области и владавини права, рекла је Брнабић и нагласила да на страни Пришитне није видела спремност на дијалог, а што говори и све већи напад на Србе и противљење Зајденици српских општина (ЗСО).

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић је нагласио да се не говори о тзв. Косову јер је оно део Србије већ о тзв. независној држави, подсећајући у одговору северномакдеонској посланици на исторјиат сале у којој се учесници скупа налазе, као и на то да је некада служила свим републикама СФРЈ, па и Македонији.

Додао је да зато жели да подсети шта су и ко биле покрајине, а шта републике, које су имале право на самоопредељење, што је. како је подсетио, закључила и Бадинтерова комисја на основу међунаодног права.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести