Тзв.Уставни суд Косова избачен с дневног реда Конференције

БЕОГРАД: Србија је у среду успела да спречи да се питање пријема такозваног Уставног суда Косова у Конференцију европских уставних судова уопште нађе на дневном реду те Конференције која се одржава у Прагу.
ustavni sud
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Танјугу је у Уставном суду Србије речено да приликом изгласавања дневног реда Конференције ово питање није добило потребну подршку од 2/3 земаља чланица, па је скинуто са дневног реда.

Уставни суд тзв. Косова већ годинама покушава да уђе у Конфренцију, али му то не полази за руком, а није ни јуче приликом гласања у Кругу председника Конференције европских уставних судова.

Ово је, како напомињу у Уставном суду Србије, резултат веома изражене актвиности председнице Уставног суда Србије Снежана Марковић и заменика председника тог суда Милана Шкулића који су у претходних неколико месеци обавили низ разгвора са више председника европских уставних судова.

Председница Уставног суда је такође благовременао свим председницима уставних судова послала званично писмо у коме су изнети веома убедљиви правни аргументи против одлучивања о пријему тзв. Уставног суда Косова у Конференцију уставних судова.

Аргументи су очигледно оставили ефекат и суспендовали питање тзв. Уставног суда Косова са дневног реда Конференције које се наставља данас.

Организатор овог скупа је Уставни суд Чешке Републике.

У раду Конференције која се одржава онлајн учествују председница Уставног суда Србије Снежана Марковић, заменик председника Милан Шкулић и судија Наташа Плавшић.

Данас се одржава 18. Конгрес ове Конференције.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести