У борби против вршњачког насиља седам министарстава 

БЕОГРАД: Након данашње седнице Владе формирана је Министарска група за превенцију вршњачког насиља међу младима у Србији, коју ће чинити представници седам министарстава и чије је циљ да се прописи из разних министарстава уједначе, те да се појасне процедуре у смислу где престаје надлежност једних, почињу ингеренције других.
sarcevic tanjug
Фото: Tanjug

"Циљ је да се деци понуди више садржаја, јер ово је питање не само лечења последица него и питање превенције", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је објаснио да ће се радити на три поља, на казненој политици, превенцији и спречавања насиља над малолетницима на интернету.

"Једно поље је казнена политика која је у системском закону о образовању већ кренула, што подразумева да сви учесници током наставе али и боравка у установама имају велику одговорност - да ли је то ученик, да ли је то наставник или чак родитељ... И ту већ имамо почетне добре резултате", навео је министар.

Када је у питању превентива, каже да школе морају да буду отвореније за децу, да треба да у школама проводе више времена те да им се понуди квалитетнији садржај.

"На дуге стазе то значи да морамо размислити о концепту целодневног боравка деце у школи тамо где је то могуће", каже он и објашњава да се у свету већ примењује такозвана Стратегија 20-30, а да њена "претходница", Стратегија 20-20, полако одлази у прошлост.

Концепт целодневног боравка, сматра министар, омогућиће да деца имају обезбеђену сигурност и квалитетнији садржаји док су њихови родитељи на послу.

Посебна тема састанка је било "дигитално насиље" које, како каже, изазива сва друга насиља. 

"Ми смо натерали све установе да пријављују овакве случајеве. До сада смо имали стање да се мало тога пријављује, ''није се десило, није га било", приметио је Шарчевић.

 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести