У Борову скандирање "Убиј Србина", полиција не реагује

БОРОВО: У Борову, где углавном живи српско становништво, данас, на православни Васкрс, група људи је марширала улицом скандирајући "Убиј Србина!"
b
Фото: Youtube Printscreen

Групу мушкараца је пратило више полицијских возила, али полицајци, како се види на снимку објављеном Фејсбук страници Општине Борово, нису реаговали на провокативно скандирање.

На данашњи дан 1991. године 12 хрватских полицајаца страдало је у сукобу са локалним становништвом.

Пуповац: Говор из Борова жели да одржи ратно стање

ЗАГРЕБ: Председник Српског народног већа (СНВ)у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је данас како је данашњи инцидент у Борову говор који жели да одржи неку врсту ратног стања, односно, како нису битне навијачке групе, него они који са саборске говорнице и из државног врха својим изјавама дају мотив за оно што се јутрос догодило.

"Оно што се догодило јутрос у Борову је говор који заправо одржава неку врсту ратнога стања и који користи комеморативна места за одржавање ратног стања и шири поруке нетолеранције, мржње. Желим да искажем жаљење и разочарање што је тим младим људима подстрек дошао са саборске говорнице или од највиших представника државног врха, а у којима су се омаловажавали представници локалних власти", рекао је Пуповац на конференцији за новинаре, а пренела Хина.

Свако, казао је Пуповац, треба да пази да на таквим местима, која су болна, говори језиком сећања, а не језиком мржње.

У Борову је јутрос, након што су положили венце на меморијалном споменику 12 припадника винковачке Специјалне јединице полиције, који су у том месту погинули 1991. у сукобу с локалним српским становништвем, двадесетак припадника "торциде" (навијачи Хајдука из Сплита) кренуло у колони кроз место, где су узвикивали непримерене пароле, међу којима и "Убиј Србина", а цео инцидент је објављен на Фејсбук страници опшине.

"Није први пут, догађај није усамљен, нити делује спонтано након низа радњи које су се догађала у протекле две године. Реч је о нечему што се понавља. Сви који на било који начин својим говором на то подстичу, треба да буду свесни одговорности. Сви органи државе који су пропустили свих ових година да направе оно што је потребно, било да је то полиција, било да је правосуђе, требало би да се освесте и схвате да је коначно време да се након 30 година ратна страница затвори, а комеморативне акције наставе. Као што то чинимо ми из српске заједнице и српских институција", поручио је Пуповац.

Рекао је и како је "неко рекао да је реч о прекршају".

"То није истина. Реч је још једном о томе да се ствари не називају правим именом па се не предузимају нити радње које би томе одговарале", закључио је Пуповац.

Борис Милошевић осудио антисрпско скандирање у Борову

ЗАГРЕБ: Потпредседник хрватске владе Борис Милошевић рекао је данас да је згрожен инцидентом у Борову, где је данас, на православни Ускрс, група људи марширала улицом скандирајући "Убиј Србина".

"Згрожен сам овим порукама и оштро их осуђујем. Коме је потребно сејање мржње? Пут мира неће зауставити", написао је Милошевић на свом Фејсбук профилу.

Указао је да православни верници данас славе највећи хришћански празник који значи победу живота над смрћу, човекољубље, мир и екуменизам и примају честитке и од католика који им тако узвраћају на честитање од пре месец дана, када је прослављен Ускрс по Грегоријанском календару.

"Тако заједно градимо нашу земљу поштујући једни друге како су то чинили наши стари. Када затреба узајамно се помажемо и одржавамо пламен друштвене солидарности који се свакодневно показује на Банији. Треба нам тај пламен да негде покидане везе у заједници поново повежемо с погледом на заједничку будућност“, навео је Милошевић.

Како преноси Хина, у Борову, где углавном живи српско становништво, данас, на православни Ускрс, група људи је марширала улицом скандирајући "Убиј Србина!"

Групу мушкараца је пратило више полицијских возила, али полицајци, како се види на снимку објављеном Фејсбук страници Општине Борово, нису реаговали на провокативно скандирање.

Полицијска управа вуковарско-сремска потврдила је да је јутрос двадесетак младића кренуло у колони кроз место, након што су положили венце на меморијалном споменику 12 хрватских полицајаца погинулих у том месту 1991. и да су извикивали непримерене поруке.

Навели су да је полиција "одмах реаговала", издвојила младиће који скандирали антисрпске пароле, утврдила њихов идентитет и спровела криминалистичко истраживање.

На данашњи дан 1991. године 12 хрватских полицајаца страдало је у сукобу са локалним становништвом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести