У јануару ове године 245 беба више него у јануару 2019.

БЕОГРАД: У Србији је у јануару ове године рођено 245 беба више него у јануару прошле године што је за пет одсто више, изјавила је данас министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
djukic dejanovic, tanjug
Фото: Slavica Đukić Dejanović, foto: Tanjug

Она је то рекла у Скупштини Србије, одговарајући на коментар народног посланика Ђорђа Вукадиновића у вези са популационом политиком.

Он је, наиме, подсетио да је премијерка Србије Ана Брнабић на седници републичког парламента прошлог месеца, када су чланови владе одговарали на питања посланика, рекла да је Србија једина земља у региону која је 2019. године имала позитиван природни прираштај.

Вукадиновић је рекао да је 2018. година била апсолутно најгора година по броју новорођене деце и додао да је 2019. само мало поправљен тај најгори биланс.

На то му је Ђукић Дејановић рекла да добро барата статистичким подацима и да уме да их анализаира, али да је мало невероватно да се није осврнуо на паралелне анализе које, додала је, показују да је 2018. година за читав регион била заиста најлошија.

"Ми када поредимо 2019. годину, не чинимо то само у односу на 2018. него правимо паралеле са десет земаља које су нам, пре свега географски и историјски јако блиске", рекла је Ђукић Дејановић.

Навела да су у обзир узете Мађарска, Румунија, Буграска, Албанија и све чланице бивше Југославије, те додала да је једино у Србији рођен већи број беба.

Министарка је рекла да је у Србији у јануару ове године рођено 245 беба више него у јануару прошле године.

"Не мислим да је ресор на чијем сам челу дао доминантан допринос за овакав резултат, али мере Владе Србије, не само финансијске већ и оне из домена популационе политике, као и интегративни приступ решавању проблема су сигурно разлог да по први пут имамо више новорођених беба у југоистоку Србије, где је традиционално ситуација била лошија него што је сада", закључила је Ђукић Дејановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести