У коалицији Харадинај, Весељи и Љимај на парламентарним изборима

ПРИШТИНА: Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово, потписале су предизборни коалициони споразум о заједничком наступу на превременим парламентарним изборима, саопштила је Мирадије Маврићи из Централне изборне комисије Косова.
Priština  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

Како је пренео РСЕ, у тој коалицији је још 10 мањих партија.Ове партије које воде Кадри Весељи, Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај, споразум су постигле неколико минута пре поноћи када је истекао рок за предају предизборних коалиционих споразума.

Вест о коалицији доскора озбиљно завађених бивших команданата ОВК на Фејсбуку је објавио званичник Демократске партије Косова Беким Хаџију, који је написао "Нови почетак - ДПК, АБК и НИСМА", наводи РТС.Из Харадинајеве партије, која је до сада била у опозицији, раније су рекли да имају "црвене линије" када је у питању коалиција са досадашњим владајућим партијама. 

У уторак увече, предизборни споразум потписали су Демократски савез Косова Исе Мустафе са Алијансом за ново Косово Беџета Пацолија. Нешто раније коалицији су се придружили и актуелна градоначелница Ђаковице, Мимоза Кусари Љиља и независни посланик Иљир Деда.

Покрет Самоопредељење на изборе излази самостално.

АБК: Рамуш Харадинај кандидат запремијера Косова 

Бивши командант тзв. ОВК Рамуш Харадинај, којег Србија терети за ратни злочин, биће кандидат за премијера коалиције коју чине Демократска партија Косова, Алијнаса за будућност Косова и Инцијатива за Косово, најављено је из његове странке. 

Ахмет Исуфи из АБК је на ванредној конференцији за новинаре, након што је обелодањена коалиција три странке, рекао да је крајње време да косовски премијер буде Рамуш Харадинај, пренела је РТК.

Ова, како је у Приштини називају велика коалиција, већ је проглашена победничком.

Иначе, Харадинај је био косовски премијер од 2004. до 2005. године, када је поднео оставку због процеса који је против њега вођен у Хагу због ратних злочина.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести