У Мартоношу дискутовали о насељавању Рома с Косова и Метохије

Проблематика насељавања Рома с Косова и Метохије на подручју Мартоноша у општини Кањижа разматрана је на иницијативу челника те локалне самоуправе с представницима Националног савета Рома, покрајинских институција и месне заједнице Мартонош.
U Kanjizi o Romima/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер казао је да се радује томе што су се тензије дигле само путем друштвених мрежа и није дошло до фиизчких сукоба и озбиљнијих конфликата. Смиривању тензија, по његовим речима, допринело је одговарајуће реаговања представника локалне самоуправе и полиције, такође Савета за безбедност општине Кањижа и других, да се седне и разговара о насталој проблематици.

По ономе што је предочено на скупу у Мартоношу, у питању је проблематика изазвана насељавањем Рома с Косова и Метохије, њих око 150, који су на основу досадашњих сазнања купили око 30 кућа, што је знанто мање него што се представља на друштвеним мрежама и у појединим медијима. Једна од иницијатива је да се у Мартоношу обезбеди стално присуство полиције.

Фото: Diskutovanje o Romima sa KiM/M. Mitrovic

Суштина проблема је у томе да је у пограничном подручју Мартоноша и Хоргоша, људима који ту живе и већ три-четири године трпе ту врсту напетости и безбедносних проблема који су настали због мигрантске кризе веома тешко, по Фејстамеровим речима, да подносе све те велике, понекад само мале проблеме с којима се суочавају. Због тога се, додао је Фејстамер, са стране локалне самоуправе и надлежних институција, апелује да се те тензије не дижу надаље.


Јовановић: Важан дијалог

Заменица председника Националног савета Рома и посланица у Скупштини АП Војводине Јелена Јовановић је нагласила да је веома важно да се проблеми разрешавају дијалогом, те да је похвално што је локална самоуправа општине Кањижа иницирала да дође до разговора, као и што су укључени представници Рома и надлежних институција.

– Добро је да се кренуло у решавање тих малих проблема, да они не би ескалирали у веће – сматра Јелена Јовановић.


Мештани су полицији подносили пријаве, али пошто правосуђе веома споро реагује, људи после неког вемена више не пријављују мање па ни озбиљније случајеве, јер мисле да се иовако неће ништа десити и врло тешко прихватају то што се те појаве не санкционишу. Међутим, учесници скупа у Мартоношу су категорични да се извршење кривичних дела мора санкционисати, без обзира на то ко су починиоци.

Ми Роми смо склони да научимо језик средине у којој живимо, па ће се научити и мађарски (Тефик Рамадановић)

– С политичке и инстититуционалне стране, разговор у Мартоношу потврђује да желимо да се проблеми решавају. Не можемо рећи да свако у Матроношу има проблема, али с некима који се усељавају има проблема, а остали живе као и сви грађани Србије, њихова деца иду у школу, поједини се запошљавају и раде, али проблематика је присутна и док има људи који седе на коњу који иде у том правцу да афирмише сукоб и нетрпељивост преко друштвених мрежа, ми једноставно о томе не можемо да ћутимо и кажемо да нема никаквих проблема – рекао је Фејстамер.  

Председник Националног савета Рома Тефик Рамадановић је констатовао да је добро што је комуникација између локалне власти, Националног савета и надлежних институција на таквом нивоу да се може водити дијалог ради решавање проблема. Упознати смо с тиме да се „на сваком дрвету нађе нека трула вишња”, али да не треба због тога сви да буду осуђени, аил да је највећи проблем што су мештани прошли мигрантску кризу и заситили се тих проблема.

– Став представника Националног савета Рома, локалне самоуправе и покрајинске администрације је да ће се предузимати одговарајуће мере за превазилажење проблема, да се и с мештанима успостави дијалог, да се превазиђу проблеми који настају због одсуства међусобне комуникације и присутне баријере – очекивања су Рамадановића. – Ми Роми смо склони да научимо језик средине у којој живимо, па ће се научити и мађарски. Одговорност је на сваком појединцу, на локалној власти и нама који спроводимо одговарајућу политику. За похвалу је што је недавно у кањишкој општини успостављена институција координатора за ромска питања, с канцеларијом у Хоргошу, па очекујемо да се конкретно сагледавају проблеми Рома. 

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести